Repede va rog pana la ora 12
Imaginează‑ți că un prieten îți scrie un e‑mail, recomandându‑ți să citești Capul de zimbru de Vasile Voiculescu, încheiat astfel: În ce mă privește, cred că obiectele foarte scumpe își pierd valoarea sentimentală. Redactează un răspuns de 150 – 300 de cuvinte, care să reprezinte opinia ta despre această afirmație.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Dragă prietene, îți mulțumesc că mi-ai scris, iar în primul rând, îți mulțumesc pentru această recomandare, căci, într-adevăr, aveam nevoie să citesc ceva. Însă afirmația ta este cea care m-a pus pe gânduri, și aș vrea să îmi spun punctul de vedere. Acum stau și mă gândesc: oare obiectele alea enorm de scumpe, au o valoare sentimentală? Dacă nu, înseamnă că toată splendoarea și faima acelui obiect e în zadar. Căci la ce bun atâta bogăție dacă nu înseamnă ceva? Dacă nu reprezintă nimic?
În primul rând, sunt tentată să cred că orice obiect, fie el scump sau ieftin, are o valoare sentimentală. Însă dacă ar fi să facem o comparație, vom descoperi cu mare uimire că tocmai cele mai ieftine bunuri, lucrurile alea simple - acestea au o mai mare și covârșitoare valoare sentimentală. Probabil acestea sunt dăruite din mai multă iubire, mai mult drag iar cele scumpe sunt dăruite doar din dragul de a dărui, oamenilor acelora fără să le mai pese și de sentimentalism, ci doar de grandoarea și splenodare. Mă întristez din ce în mai mult când văd și observ cum cei mai mulți se fălesc și se mândresc că au dăruit sau chiar au primit obiecte de o bogăție nemaipomenită. Însă doar bogăția poate să reprezintă un obiect? Din nefericire, da. Și uite ce adevăr trist: "obiectele foarte scumpe își pierd valoarea sentimentală".
În al doilea rând, cred cu tărie că mai sunt și excepții de la acest adevăr crud. Căci, chiar personajul Tomuț, din cartea pe care mi-ai recomandat-o, acesta își prețuia enorm de mult timbrul rar și scump. Poate tocmai faptul că era atât de rar și scump îl făcuse pe al nostru personaj să țină la acel obiect. Sau poate că îl primise de la o persoană tare dragă lui și de aceea îl proteja cu prețul vieții, căci, îi ținuse și noroc. Și uite cum am plecat și am ajuns din nou la premisă: toate lucrurile, indiferent de bogăția lor, sau de inferioritatea lor, poate avea o enormă valoare sentimentală. Însă acest fapt, depinde de la om la om, căci unuia poate să-i placă pentru o perioadă scurtă de timp un obiect scump (și astfel își pierde valoare sentimentală), iar altuia poate să-i placă un obiect scump pentru mult timp și totodată să îl prețuiască mult. Apoi, mai există și categoria aceea de oameni care prețuiesc obiectele indifetent de grandoare sau simplitate, căci valoarea sentimentală se poate construi prin persoana care ți-a dăruit acel obiect sau prin intermediul trăirii unei bucurii sau reușite, astfel obiectul respectiv devenind un fel de trifoi cu 4 foi.
Așadar prietene, acesta este punctul meu de vedere, referitor la afirmația ta. Poate nu am 2 argumente tocmai solide, căci nu sunt întru-totul de acord cu afirmați ta și nici de acord cu faptul că obiectele scumpe nu își pot pierde din valoarea sentimentală, însă sper că ți-am mai deslușit niște semne de întrebare. Rămâi cu bine și aștept cu nerăbdare să îmi mai scrii. Cu drag, al tău prieten.
Sper ca te-am ajutat! Daca nu intelegi ceva, ma poti intreba!