Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

repedee va rogg, vreau și eu un referat scurt despre comunism, repede dau coroana ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elisabeta12356
2

Comunismul este o ideologie de extremă stânga, antidemocratică, ale cărei origini se găsesc în lucrările lui Marx de la jumătatea secolului al XIX-lea, unde este fundamentat principiul luptei de clasă. Marx considera că noua societate comunistă (egalitaristă, bazată pe desființarea proprietății private) se poate edifica mai întâi în țările dezvoltate din punct de vedere industrial, în care proletariatul va prelua conducerea.

La începutul secolului al XX-lea, Lenin a susținut construirea comunismului și în țări mai puțin dezvoltate, cum era Rusia. Astfel, prima țară comunistă din lumea a fost Rusia, devenită ulterior prin alipirea altor țări, URSS. După al Doilea Război Mondial, comunismul s-a răspândit în întreaga Europă estică și centrală, înglobând țări precum Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Albania, România, Iugoslavia etc.

Factorii care au favorizat instaurarea regimului comunist în România au fost atât interni, cât și externi. Relevante în acest sens sunt angajamentele diplomatice dintre marile puteri învingătoare în război și crearea sferei de influență sovietică în estul Europei. Astfel, la 9 octombrie 1944, la Moscova, se semnează acordul procentajelor între Stalin și Churchill, admițându-se pentru România o influență sovietică de 90%, occidentalii dorind salvarea Greciei au sacrificat România.

(tema asta am avut-o și eu,sper sa fie ok)


elisabeta12356: Cu plăcere
Alte întrebări interesante