Limba română, întrebare adresată de larisaflorea231, 8 ani în urmă

Rescrie din textul Frații Jderi o secvența descriptiva ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de eduardprepeliuc
2

Răspuns:

Acest text este o descriere literară în proză, deoarece prezintă într-o manieră artistică, trăsături ale unui personaj, în legătură cu care autorul îşi exprimă sentimentele de admiraţie (Poporul și dregătorii se aplecară adanc in fața slăvitei fețe a măriei sale). Se prezintă un portret mixt, deoarece se îmbină trăsăturile fizice( călcand atunci in al patruzecilea an al vieții ) cu cele morale (trebuie să se uite blajin in jurul său)

Un prim argument în susţinerea acestei idei îl constituie prezenţa figurilor de stil şi a imaginilor artistice. Astfel, obiectul descrierii îl constituie portretul lui Ştefan cel Mare redat printr-o serie de imagini vizuale ( om nu prea mare de stat, insă groaznic cand iși incruntă spranceana; avea obrazul ars proaspăt de vantul de primăvară; se purta ras, cu mustața ușor cărunțită; avea o puternică strangere a buzelor și o privire verde, tăioasă, scund de statură) şi auditive (sunară trambiți; incepeau, cu glasuri destul de aspre, axion; ,suna incă axionul)

Limbajul figurat exprimă o realitate filtrată prin sensibilitatea autorului, epitetul fiind mijlocul artistic de bază prin care sunt conturate trăsăturile fizice (obrazul ars, mustața ușor cărunțită, privire verde) şi morale (groaznic cand iși incruntă spranceana, privire tăioasă). ale lui Ştefan cel Mare. Totodată, personificarea (apa Nemțișorului fugea pe dedesubt.) şi enumeraţia (brocart de Veneția, giugiuman, de samur și marochinuri.) pun într-o lumină inedită portretul Măriei Sale.

Prezenţa grupului nominal (constituit din substantiv şi adjectiv) care din punct de vedere stilistic formează epitete reprezintă o altă trăsătură a descrierii. Această structură este frecvent întâlnită şi în text, având rolul de a individualiza elementele prezentate( obraz ars, privire verde, tăioasă, puternică strângere)

Având în vedere toate aceste aspecte menţionate anterior, putem afirma că textul citat este un text descriptiv în proză de tip portret.


eduardprepeliuc: incerc
larisaflorea231: ok
biabianca0607: ai reușit să faci ceva mai scurt?
eduardprepeliuc: nu am reușit
biabianca0607: ok
eduardprepeliuc: coroana?
larisaflorea231: da acum
larisaflorea231: gata
eduardprepeliuc: msss
larisaflorea231: cupl
Alte întrebări interesante