Limba română, întrebare adresată de hdhaidbiahdj, 8 ani în urmă

respect corectitudinea plasarea corecta a textului în pagina/pe foaie(la povestea punguța cu doi bani)​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
1

Răspuns:

Tot cu respect si corectitudine realizez solicitarea ta!

PREZENTARE: Ion Creanga este unul din clasicii literaturii romane recunoscut datorita maiestriei basmelor povestilor si povestirilor. A venit pe lume in satul Humulesti la 1 martie 1837, jud Neamt, avand inca sapte frati si surori. Copilaria sa o cunoastem destul de bine din nemuritoarele Amintiri din copilarie. Urmeaza cursurile scopii primare in satul natal, apoi la indemnul mamei si bunicului urmeaza scoala  catihetica din Falticeni. ESte invatator ( asa cum si-a dorit si mama) la scoala nr. 1 Iasi. IN 1875 il cunoaste pe Mihai Eminecu, care era la vremea aceea revizor scolar, legand o prietenie frumoasa. La indemnul acestuia incepe sa astearna pe hartie Amintirile, basmele, povestile care au ramas nemuritoare!  Moare la 31 decembrie 1889.

REZUMATUL : Povestea are ca personaj central un cocos obisnuit, care este alungat de acasa de mosneag, stapanul sau, fiindca nu putea face oua, ca gaina. IN drumul sau gasesste o punguta cu doi bani, pe care vrea sa o duca stapanului, dar trece printr-o serie de intamplari neprevazute, cauzate de un boier hapsan care ii fura punguta. Ca in orice poveste, personajul central reuseste sa invinga toate incercarile la care este supus ( aruncat in fantana, in cuptor, in haznaua cu bai, in cireada cu vite), sosind acasa cu o multime de bogatii spre bucuria mosului.

VOCABULARUL : Povestea contine multe regionalisme si expresii  moldovenesti pe care Creanga le imbina cu multa maiestire. - vezeteu ( vizitiu), cucos ( cocos), cuptior ( cuptor), lespede ( lemn) , cainosa la inima ( baba slujnica), buhai ( bou),  se duce in treaba lui ( pleaca), isi arunca ochii ( priveste), se duce in poiata ( in cotet), gabuieste( prinde), o omoara in bataie!

Explicație:

Alte întrebări interesante