Istorie, întrebare adresată de anadonos98, 9 ani în urmă

Revolutia romana de la 1848 1849 ,despre tara românească

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DMJ7
7
Da, in Tara Romaneasca treaba a stat cam in felul urmator. Dupa e multi dintre munteni au participat la Revolutia din Franta (inceputa in februarie 1848), acestia au pus bazele unui Comitet Revolutionar, care a propus ca in Tara Romaneasca, revolutia sa inceapa in 4 centre: la Bucuresti, la Islaz, la Telega si la Ocnele Mari. Lispa unui sprijin financiar a determinat izbucnirea revolutiei doar in doua din aceste centre: intai la Islaz (9 iunie 1848), apoi la Bucuresti (11 iunie 1848).
Documentul pasoptistilor s-a intitulat Proclamatia de la Islaz si a servit drept Constitutie in perioada iunie - august 1848.
Acest document a fost adoptat in cadrul unei mari adunari si cuprindea cerinte moderne de influenta iluminista: alegerea domnului pe o perioada de 5 ani (din toate categoriile sociale), improprietarirea familiilor de tarani cu despagubire, etc.
Nicolae Balcescu, fratii Golescu, Cristian Tell au inmanat documentul domnitorului Gheorghe Bibescu, care initial va fi de acord cu prevederile sale, pentru ca apoi sa abdice, instaurandu-se un Guvern Revolutionar, coordonat de Ion Heliade Radulescu.
Caracterul revolutiei a fost unul de compromis pentru ca fortele revolutionare au trebuit sa colaboreze cu forte conservatoare precum Biserica, dar si cu Imperiul Otoman sau cel Ţarist.
De aceea, turcii vor interveni la nord de Dunare iar sultanul va demite Guvernul Revolutionar si va institui o Locotenenta Domneasca.
Sfarsitul revolutiei a fost unul sangeros deoarece o garnizoana otomana, condusa de catre Fuad-Pasa ii va invinge pe pompierii condusi de catre Pavel Zaganescu la Dealul Spirii (Bucuresti, 13 septembrie 1848).
La inceputul anului 1849 s-au reinstaurat Regulamentele Organice.

Aceasta este Revolutia de la 1848 in Tara Romaneasca, pe scurt.
Alte întrebări interesante