Matematică, întrebare adresată de bioler, 9 ani în urmă

Rezolvarea sistemelor prin metoda subtitutiei


a) {x=2
{3x-5y=1

b) {y=-1
{-2x-4y=0

c) {x+y=5
{x-y=-1

d) {-x-5y=4
{3x-2y=5

e) {3x-5y=-4
{6x-2y=8

f) {2x+5y=1
{3x+10y=-1

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de abc112
0
a)\left\{\begin{matrix}<br />x = 2\\ <br /><br />3x - 5y = 1\end{matrix}\right.

3x - 5y = 1

3 \times 2 - 5y = 1

6 - 5y = 1

 - 5y = 1 - 6

 - 5y = - 5 \: | \div ( - 5)

y = 1

b)\left\{\begin{matrix}<br />y = - 1\\ <br /><br />- 2x - 4y = 0\end{matrix}\right.

 - 2x - 4y = 0

 - 2x - 4 \times ( - 1) = 0

 - 2x + 4 = 0

 - 2x = - 4 \: | \div ( - 2)

x = 2

c)\left\{\begin{matrix}<br />x + y = 5\\ <br /><br />x - y = - 1\end{matrix}\right.

x + y = 5

x = 5 - y

x - y = - 1

5 - y - y = - 1

 - y - y = - 1 - 5

 - 2y = - 6 \: | \div ( - 2)

y = 3

x + y = 5

x + 3 = 5

x = 5 - 3

x = 2

d)\left\{\begin{matrix}<br />- x - 5y = 4\\ <br /><br />3x - 2y = 5\end{matrix}\right.

 - x - 5y = 4

 - x = 4 + 5y \: | \times ( - 1)

x = - 4 - 5y

3x - 2y = 5

3( - 4 - 5y) - 2y = 5

 - 12 - 15y - 2y = 5

 - 15y - 2y = 5 + 12

 - 17y = 17 \: | \div ( - 17)

y = - 1

x = - 4 - 5y

x = - 4 - 5 \times ( - 1)

x = - 4 + 5

x = 1

e)\left\{\begin{matrix}<br />3x - 5y = - 4\\ <br /><br />6x - 2y = 8 \: | \div 2 \end{matrix}\right.

\left\{\begin{matrix}<br />3x - 5y = - 4\\ <br /><br />3x - y = 4\end{matrix}\right.

3x - y = 4

 - y = 4 - 3x \: | \times ( - 1)

y = 3x - 4

3x - 5y = - 4

3x - 5(3x - 4) = - 4

3x - 15x + 20 = - 4

3x - 15x = - 4 - 20

 - 12x = - 24 \: | \div ( - 12)

x = 2

y = 3x - 4

y = 3 \times 2 - 4

y = 6 - 4

y = 2

f)\left\{\begin{matrix}<br />2x + 5y = 1\\ <br /><br />3x + 10y = - 1\end{matrix}\right.

2x + 5y = 1

2x = 1 - 5y

x = \frac{1 - 5y}{2}

3x + 10y = - 1

3 \times \frac{1 - 5y}{2} + 10y = - 1

 \frac{3(1 - 5y)}{2} + 10y = - 1

 \frac{3 - 15y}{2} + 10y = - 1 \: | \times 2

3 - 15y + 20y= - 2

 - 15y + 20y = - 2 - 3

5y = - 5 \: | \div 5

y = - 1

x = \frac{1 - 5y}{2}

x = \frac{1 - 5 \times ( - 1)}{2}

x = \frac{1 + 5}{2}

x = \frac{6}{2}

x = 3
Alte întrebări interesante