Rezolvati ecuatiile urmatoare, amplificandu-le eventual cu un multiplu comun al numitorilor tuturor termenilor din ecuatie:
(x-1)/2 - (3x-2)/4 = 2
(2x-1)/10 - x/4 = 1 - (3x+1)/8
2/3 - (x-1)/6 + (4-3x)/9 = (x-5)/2
2 * (2x-1)/3 - (x-5) = x/8 + (x+7)/6
-2/3 = (4x-1)/6 + 1/4 (x+1) -2
VA ROG AJUTATI.MA 99 DE PUNCTE
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
7
a)
(x-1)/2-(3x-2)/4=2
b)
(2x-1)/10-x/4=1-(3x+1)/8
8x-4-10x=40-15x-5
-2x-4=-15x+35
13x=39
x=3
c)
[tex]\frac{2}{3}-\frac{x-1}{6}+\frac{4-3x}{9}=\frac{x-5}{2} \\ \frac{2*2-(x-1)}{6}=\frac{5-x}{6} \\ \frac{(5-x)*3+(4-3x)*2}{18}=\frac{23-9x}{18} \\ \frac{(23-9x)-[(x-5)*9]}{18}=\frac{68-18x}{18} \\ Cand -doua- fractii-sunt-egale-inseamna-ca-dau-0 \\ \frac{68-18x}{18}=0 \\ \\ \frac{-2*(9x-34)}{18} =0 \\ -2*(9x-34)=0*18 \\ -2*(9x-34)=0 \\ 9x-34=0 \\ 9x=0+34 \\ 9x=34 \\ x=34/9[/tex]
d)
2*(2x-1)/3 - (x-5) = x/8 + (x+7)/6
16(2x-1) - 24(x-5) =3x + 4(x+7)
32x-16 - 24x+120 =3x + 4x+28
8x+104=7x+28
x=-76
e)
-2/3 = (4x-1)/6 + 1/4 (x+1) -2
-8=8x-2+3x+3-24
-8=11x-23
11x=15
x=15/11
Sper ca te-am ajutat!
E bine?
(x-1)/2-(3x-2)/4=2
b)
(2x-1)/10-x/4=1-(3x+1)/8
8x-4-10x=40-15x-5
-2x-4=-15x+35
13x=39
x=3
c)
[tex]\frac{2}{3}-\frac{x-1}{6}+\frac{4-3x}{9}=\frac{x-5}{2} \\ \frac{2*2-(x-1)}{6}=\frac{5-x}{6} \\ \frac{(5-x)*3+(4-3x)*2}{18}=\frac{23-9x}{18} \\ \frac{(23-9x)-[(x-5)*9]}{18}=\frac{68-18x}{18} \\ Cand -doua- fractii-sunt-egale-inseamna-ca-dau-0 \\ \frac{68-18x}{18}=0 \\ \\ \frac{-2*(9x-34)}{18} =0 \\ -2*(9x-34)=0*18 \\ -2*(9x-34)=0 \\ 9x-34=0 \\ 9x=0+34 \\ 9x=34 \\ x=34/9[/tex]
d)
2*(2x-1)/3 - (x-5) = x/8 + (x+7)/6
16(2x-1) - 24(x-5) =3x + 4(x+7)
32x-16 - 24x+120 =3x + 4x+28
8x+104=7x+28
x=-76
e)
-2/3 = (4x-1)/6 + 1/4 (x+1) -2
-8=8x-2+3x+3-24
-8=11x-23
11x=15
x=15/11
Sper ca te-am ajutat!
E bine?
flavistin:
da
Răspuns de
3
Alte întrebări interesante
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Studii sociale,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Biologie,
9 ani în urmă