Biologie, întrebare adresată de test009, 8 ani în urmă

Rezolvați fisa de mai jos

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ciocarlaneugeniaa
1

Răspuns:

1.

a.Eubacteriile sunt organisme unicelulare ce sunt caracterizate de prezența unui perete celular rigid, format în principal dintr-o substanța cu structură polimerică numită peptidoglican ( mureină ), ce conferă bacteriilor protecție față de mediul exterior. Datorită reacției pozitive peptidoglicanului față de anumiți pigmenți de culoare violet(peretele celular se colora in contact cu pigmentu) aceste bacterii au fost numite bacterii Gram +.

În plus, aceste bacterii au ca material genetic un singur cromozom, de formă circulară. Aceste organisme au o rezistență mare la antibiotice, cât și la răspunsul imun al gazdei. Prezintă puține organite celulare; cele mai importante sunt ribozomii de tip bacterian și plasmidele.

b.

Importanța economică a bacteriilor este de necontestat; viața noastră nu ar fi la fel fără acestea. Contribuția lor benefică include producția preparatelor tradiționale: iaurt, brânză, oțet. Aceste microorganisme sunt de asemenea importante în agricultură, având un rol cheie în producerea îngrășămintelor.

c.

Helycobacter pilori este o bacterie ce trăiește în organismul uman, în tractul digestiv; aceasta nu este o "bacterie prietenoasă", în timp putând cauza afecțiuni grave cum ar fi ulcerul sau chiar cancerul de stomac.

Oscillatoria este o algă verde-albastră, ce face parte din grupa cianobacteriilor, cu aspect filamentos; aceste organusme sunt numite astfel datorită mișcărilor oscilatorii ale coloniilor în care sunt organizate.

2.

a. Conjugarea este o formă a producerii sexuate, la care fecundația are lic prin schimbul de nuclei mobili printr-un spațiu de comunicare stabilit între doi indivizi; acest proces este tipic ciliatelor, cum ar fi parameciul, dar este caracteristic și anumitor bacterii.

Bacteriile anaerobe sunt bacterii care nu au nevoie de oxigen pentru a supraviețui.

b. O diferența importantă dintre bacterii și virusuri este că bacteriile pot supraviețui pe cont propriu, adică pot realiza functiile de nutriție caracteristice organismelor vii de unele singure, în timp ce virusurile sunt dependente de gazdă, de capacitatea ei enzimatică.

c.

Bacteriile sunt de o mare importanță în ingineria genetică; materialul lor genetic poate fi prelucrat, astfel încât să fie adăugate în acesta anumite gene ce cor schimba fenotipul baceteriile și deci funcțiile acesteia spre interesul uman. Astfel, bacteriile modificate pot secreta hormoni importanți ( de exemplu, poate fi determinată producerea hormonului de creșere, somatotropina, sau a insulinei ).

În primul rând, coloniilr de bacterii sunt ușor de cultivat, acesta reprezentând un avantaj în desfășurarea experimentelor de inginerie genetică.

În al doilea rând, materialul genetic poate fi ușor prelucrat, astfel încât pot fi introduse în genomul lor gene de importanță foarte mare pentru om (am explicat mai sus).

Sper că te-am ajutat!

Alte întrebări interesante