Matematică, întrebare adresată de IvanC, 9 ani în urmă

Rezolvati in R ecuatia:
3(x-2)^2 = 2x +4
(x+2)^2=x(3x +2)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
34
Pentru prima ecuatie:
3 (x-2) ^{2} =2x+4

Intai impunem conditii de existenta pentru ca observam ca in membrul stang avem un numar pozitiv, fiind "ceva" la patrat, inmultit cu 3, deci pozitiv. Pentru a avea o posibila egalitate, impunem aceeasi conditie in membrul drept, adica:

2x+4 \geq 0 <=> 2x \geq -4 <=> x \geq -2

Deci orice solutie gasim, va trebui sa satisfaca aceasta conditie.

Prelucram ecuatia, incepand cu ridicarea la patrat din membrul stang si obtinem: 

3(x^{2}-4x+4)=2x+4 <=> 3x^{2}-12x+12=2x+4

Ducem totul in primul membru:

3x^{2}-10x+8=0

Ecuatia obtinuta este de gradul 2, cu coeficientii a=3, b=-10, c=8
Discriminantul este delta=b^{2}-4ac=100-4*3*8=100-96=4=2^{2}>0
Delta este pozitiv strict, asa incat ecuatia admite 2 solutii reale distincte.

Deci solutiile sunt:

 x_{1}= \frac{-b+ \sqrt{delta} }{2a} = \frac{10+ \sqrt{4} }{6} =  \frac{12}{6} =2 \\  x_{2}= \frac{-b- \sqrt{delta} }{2a} = \frac{10- \sqrt{4} }{6} =  \frac{8}{6} = \frac{4}{3}

Se observa ca ambele solutii satisfac conditia x \geq -2.

Procedam asemanator pentru a doua ecuatie, insa aici este putin mai dificila precizarea conditiilor de existenta. Observam ca membrul stang este un patrat, deci va fi termen pozitiv obligatoriu. Termenul din membrul drept este o functie de gradul 2, al carei semn poate fi precizat, insa, pentru simplitate, calculam direct solutiile ecuatiei si apoi le verificam.

Prelucram ecuatia 2:

(x+2)^{2}=x(3x +2) <=> x^{2}+4x+4=3x^{2}+2x

Trecem totul in al doilea membru, doar din motivul ca semnul coeficientului lui x^{2} va fi +.

2x^{2}-2x-4=0

Discriminantul este: delta = 4-4*2*(-4)=36=6^{2}>0, deci ecuatia admite 2 solutii reale distincte:

x_{1}= \frac{-b+ \sqrt{delta} }{2a} = \frac{2+ \sqrt{36} }{4} = \frac{8}{4} =2 \\ x_{2}= \frac{-b- \sqrt{delta} }{2a} = \frac{2- \sqrt{36} }{4} = \frac{-4}{4}=-1

Cu solutiile gasite, inlocuim in ecuatia data, pentru verificare:
Pentru x=2, avem (2+2)^{2}=2*(3*2+2) <=> 16=2*8 (adevarat)
Pentru x=-1, avem (2-1)^{2}=(-1)*(3*(-1)+2) <=> 1=-(-1) (adevarat)

Deci solutiile gasite satisfac ecuatia data.

Alte întrebări interesante