Matematică, întrebare adresată de Sorina611, 9 ani în urmă

Rezolvați în R ecuațiile:
a) √(x+6)=x
b) (3^x)+9^x=12

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albastruverde12
0
\displaystyle a)~Conditia~de~existenta~a~radicalului:~x+6 \ge 0 \Leftrightarrow x \ge -6. \\ \\ Totodata~x= \sqrt{x+6} \ge 0. ~Din~ultimele~doua~relatii~rezulta \\ \\ x \ge 0.\\ \\ Prin~ridicare~la~patrat,~obtinem:~x+6=x^2 \Leftrightarrow x^2-x-6=0. \\ \\ \Delta=25 \\ \\ x_1=\frac{1-\sqrt{25}}{2}=\frac{1-5}{2}=-2,~nu~convine!~(caci~x \ge 0) \\  \\ x_2=\frac{1+\sqrt{25}}{2}=\frac{1+5}{2}=3. \\ \\ Deci~solutia~este~3.

\displaystyle b)~Notam ~3^x=t\ \textgreater \ 0. \\ \\ Ecuatia~devine:~3^x+(3^x)^2=12 \Leftrightarrow t+t^2=12 \Leftrightarrow t^2+t-12=0. \\ \\ \Delta=49. \\ \\ t_1= \frac{-1- \sqrt{49}}{2}=-4,~nu~convine!~(caci~t\ \textgreater \ 0) \\ \\ t_2= \frac{-1+ \sqrt{49}}{2}=3. \\ \\ Deci~t=3 \Rightarrow 3^x=3 \Rightarrow \boxed{x=1}~.

Observatie:~Functia~f: \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R},~f(x)=3^x+9^x~este~strict~ \\ \\ crescatoare.~Prin~urmare,~ecuatia~f(x)=12~are~cel~mult~o \\ \\ solutie~reala.~Cum~f(1)=12,~rezulta~ca~1~este~unica~solutie~a \\ \\ ecuatiei.

Nseara: au dreptate, gresisem eu
Sorina611: Dacă ridicăm la pătrat prima ecuație, ea își modifică soluțiile, nu? Asta nu ne afectează la răspuns?
Nseara: unica solutie este x=3
albastruverde12: La prima problema conditia de existenta este intr-adevar x>=-6, dar am precizat in randurile 2-3 faptul ca radical din (x+6) este >=0, si cum x este egal cu radical din (x+6) rezulta x>=0.
albastruverde12: Intr-adevar, se pare ca am niste greseli de scriere: La prima problema am scris x-6 in loc de x+6, dar din fericire nu in ecuatie, iar la a doua am scris ca solutia este 3, in loc sa scriu ca este 1. Multumesc pentru observatii! Voi edita curand.
albastruverde12: @Sorina611: Da. Daca ridicam ecuatia la patrat este posibil sa obtinem solutii in plus, care, desi verifica noua ecuatie, nu o verifica si pe cea initiala. De exemplu, in cazul de fata solutia "in plus" ar fi x=-2. Aceasta verifica ecuatia x+6=x^2, dar nu verifica si ecuatia initiala.
Sorina611: Mulțumesc! Încă ceva. Nu am mai întâlnit ultima condiție până acum, din care a rezultat că x>0. Am înțeles-o, doar că m-ar interesa cum ați gândit-o. De unde ați știut că e necesară pentru o rezolvare completă a ecuației? Vă rog să-mi explicați dacă se poate. Nu sunt sigură că e o întrebare foarte bună...
albastruverde12: Am pus acea conditie deoarece m-am gandit ca am putea obtine o solutie negativa, deci o solutie "in plus". Acea conditie este insa optionala (mai mult ca precautie), si trebuie verificate solutiile obtinute. M-am gandit de asemenea la relatia falsa a=-a (pentru a real diferit de 0), pe care daca o ridicam la patrat, se transforma intr-o relatie adevarata: a^2=a^2, si am vrut sa evit acest caz.
Sorina611: Înțeleg, deci a fost mai mult o intuiție. Mulțumesc! :)
albastruverde12: Cu mare placere! :)
Răspuns de Nseara
1
a)
conditie de existenta: x+6>=0 <=> x>=-6.

rad(x+6)=x <=> x+6=x^2 <=> x^2-x-6=0 <=> (x-3)(x+2)=0 <=> x=3 sau x=-2.

x=3: rad(x+6)=x <=> rad(9)=3, adevarat.
x=-2: rad(x+6)=x <=> rad(4)=-2, fals.

In concluzie, solutia ecuatiei din enunt este x=3.

b)
3^x+9^x=12 <=> (3^x-3)(3^x+4)=0 <=> 3^x=3 sau 3^x=-4.
3^x=-4 nu poate avea loc, deoarece 3^x>0, oricare ar fi x apartine R.
Ramane deci 3^x=3 <=> x=1.

EDIT: gresisem la prima problema

Sorina611: "(3^x-3)(3^x+4)=0" Mi-ați putea explica cum ați gândit asta?
Nseara: 3^x+9^x=12 <=> 9^x+3^x-12=0 <=> (3^x)^2+3^x-12=0 <=> t^2+t-12=0 <=> t^2+4t-3t-12=0 <=> t(t+4)-3(t+4)=0 <=> (t-3)(t+4)=0 <=> (3^x-3)(3^x+4)=0, unde pe parcurs am folosit notatia t=3^x.
Sorina611: Am înțeles, mulțumesc frumos!
Alte întrebări interesante