Matematică, întrebare adresată de andrei950, 9 ani în urmă

rezolvati in R inecuatia a) | x |≥3. b) | x |≤5. c) | 2x | <7


ovdumi: |x|<7, -7<x<7, x∈(-7, 7)
ovdumi: scz: |2x|<7, - 7<2x<7, - 7/2<x<7/2, x∈(-7/2, 7/2)
ovdumi: cam asta e
Utilizator anonim: "- 3≥x≥3 " aici e o scriere incorectă (aș fi dorit să scriu "nefericită", dar, altă dată, un nefericit [moderator !] a considerat inoportună exprimarea, apoi a șters-o, iar apoi, poate de rușine, n-a mai apărut mai multe zile)
Utilizator anonim: -7<x<7 e ceva logic, dar "- 3≥x≥3 " nu este .
Utilizator anonim: Știu că ești un inteligent (asta o știi și tu !), așa că te vei corecta, rapid ! (așa se zice mereu aici, poate pentru că Rapidul e pe butuci...)
ovdumi: te referi la a)?
ovdumi: daca despre asta e vorba si esti un expert scrie tu cum e bine
ovdumi: se intelege prea bine din forma a doua de scriere si nu trebuia sa scrii romane pentru asta.
ovdumi: e corect ce spui dar nu e o tragedie

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crisforp
3
Salut!
Vei folosi proprietatile modululi si vei obtine:
a) x ∈ (-oo, - 3] ∪ [ +3, +oo);
b) x ∈ [-5, +5];
c) -7 < 2x < + 7  / ÷ 2, unde 2 > 0 , rezulta ca -7/2 < x < + 7/2, adica, x ∈ (-7/2,+7/2);
Bafta!
Răspuns de Utilizator anonim
1
a)
| x | ≥ 3

Explicităm modulul :

I)  x∈ (-∞, 0)    (1)

 În acest caz,  |x| = -x și inecuația devine:

-x ≥ 3 |·(-1)⇔ x ≤ -3 ⇔ x ∈ (-∞,  -3]    (2)

Din relațiile  (1), (2) ⇒ x ∈
(-∞, 0) ∩ (-∞,  -3] ⇒ x∈(-∞,  -3] ⇒


⇒ S₁ =
(-∞,  -3]        (*)


II)
x∈ [0,  ∞)    (1')

 În acest caz,  |x| = x și inecuația devine:

x ≥ 3 | ⇔  x ∈ [3,  ∞]    (2')

Din relațiile  (1'), (2') ⇒ x ∈
[0,  ∞) ∩ [3,  ∞) ⇒ x∈
[3,  ∞) ⇒


⇒ S₂ = 
 
[3,  ∞)     (**)

Din relațiile (*), (**) ⇒ S =
S₁∪ S₂ ⇒ S = (-∞,  -3]  ∪  [3,  ∞)


ovdumi: un adevarat expert
Alte întrebări interesante