rezolvati prin metoda substitutiei urmatoarele sisteme :
a) 2x-3y=13
4x-y=8
b)4x-2y= -2
3x+y= -9
c)2x+y= 0
x- 3y=7
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
9
a) {2x-3y=13 ·(-2)⇒ {-4x+6y=-26
{4x-y=8 {4x-y=8 se reduce x⇒ 6y-y=-26+8
5y=-18 ⇒y=-18/5 ⇒ y=-3,6
din 4x-y=8⇒ 4x+3,6=8 ⇒ 4x=8-3,6 ⇒4x=4,4 ⇒x=4,4/4⇒ x=1,1
b) {4x-2y=-2 {4x-2y=-2
{3x+y=-9 inmultim cu 2⇒ {6x+2y=-18 ⇒ 4x+6x=-2-18
10x=-20⇒ x=-20/10⇒ x=-2
din 3x+y=-9⇒ 3·(-2)+y=-9⇒ -6+y=-9⇒ y=-9+6
y=-3
c) {2x+y=0 {2x+y=0
{x-3y=7 inmultim cu -2⇒ {-2x+6y=-14 ⇒6y+y=-14
7y=-14⇒ y=-14/7⇒ y=-2
din 2x+y=0 ⇒ 2x=-2⇒ x=-2/2⇒⇒⇒ x=-1
{4x-y=8 {4x-y=8 se reduce x⇒ 6y-y=-26+8
5y=-18 ⇒y=-18/5 ⇒ y=-3,6
din 4x-y=8⇒ 4x+3,6=8 ⇒ 4x=8-3,6 ⇒4x=4,4 ⇒x=4,4/4⇒ x=1,1
b) {4x-2y=-2 {4x-2y=-2
{3x+y=-9 inmultim cu 2⇒ {6x+2y=-18 ⇒ 4x+6x=-2-18
10x=-20⇒ x=-20/10⇒ x=-2
din 3x+y=-9⇒ 3·(-2)+y=-9⇒ -6+y=-9⇒ y=-9+6
y=-3
c) {2x+y=0 {2x+y=0
{x-3y=7 inmultim cu -2⇒ {-2x+6y=-14 ⇒6y+y=-14
7y=-14⇒ y=-14/7⇒ y=-2
din 2x+y=0 ⇒ 2x=-2⇒ x=-2/2⇒⇒⇒ x=-1
Alte întrebări interesante
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
10 ani în urmă
Limba română,
10 ani în urmă
Limba română,
10 ani în urmă
Chimie,
10 ani în urmă
Limba română,
10 ani în urmă