Matematică, întrebare adresată de Teonikito, 8 ani în urmă

Rezolvati urmatoarele ecuatii irationale
 \sqrt{2x - 1}  -  \sqrt{x - 1}  =  \sqrt{2x - 9}
Va rog urgent!!!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de jsksksksk
3

 \frac{2 \sqrt{x + 3}  +  \sqrt{x + 10} }{3 \sqrt{x + 3}  -  \sqrt{x + 10} }  = 2

2 \sqrt{x + 3}  +  \sqrt{x + 10}  = 2(3 \sqrt{x + 3}  -  \sqrt{x + 10} )

2 \sqrt{x + 3}  +  \sqrt{x + 10}  = 6 \sqrt{x + 3}  - 2 \sqrt{x + 10}

2 \sqrt{x + 3}  -  6\sqrt{x + 3}  =  - 2 \sqrt{x + 10}  -  \sqrt{x + 10}

 - 4 \sqrt{x + 3}  =  - 3 \sqrt{x + 10}

16(x + 3) = 9(x + 10)

16x + 48 = 9x + 90

16x - 9x = 90 - 48

7x = 42

x = 42 \div 7

x = 6

Răspuns de pav38
4

Răspuns:

  • x = 6

Explicație pas cu pas:

Salutare!

\bf \dfrac{2\sqrt{x+3}+\sqrt{x+10} }{3\sqrt{x+3}-\sqrt{x+10}}=2\:\:\:\:\:\:\:\Big|\cdot(3\sqrt{x+3}-\sqrt{x+10})

\bf 2\sqrt{x+3}+\sqrt{x+10}=2\cdot(3\sqrt{x+3}-\sqrt{x+10})

\bf 2\sqrt{x+3}+\sqrt{x+10}=6\sqrt{x+3}-2\sqrt{x+10}

\bf 2\sqrt{x+3}+\sqrt{x+10}+2\sqrt{x+10}=6\sqrt{x+3}

\bf 2\sqrt{x+3}+3\sqrt{x+10}=6\sqrt{x+3}

\bf 3\sqrt{x+10}=6\sqrt{x+3}-2\sqrt{x+3}

\bf 3\sqrt{x+10}=4\sqrt{x+3}\:\:\:\:\:\:\:\:\Big|^{2}

\bf (3\sqrt{x+10})^{2}=(4\sqrt{x+3})^{2}

\bf 9\cdot(x+10)=16\cdot(x+3)

\bf 9x+90=16x+48

\bf 9x+90-48=16x

\bf 9x+42=16x

\bf 42=16x- 9x

\bf 42=7x\:\:\:\:\Big|:7

\boxed{\bf x=6}

==pav38==

Alte întrebări interesante