Rezolvati urmatoarele sisteme de ecuatii :
a) x/2+y=3
x/4-2y=-1
b) 5(x+y)-2y=5
3x-2(x-y)=1
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
21
a) x/2 + y = 3, adica x/2 + 2y/2 = 6/2, adica x+2y = 6, de unde 2y = 6-x
x/4 -2y = -1
Inlocuim 2y=6-x in a doua ecuatie si obtinem:
x/4 - (6-x) = -1
x/4 - 6 + x = -1
x/4 + x = -1+6
x/4 + x = 5
x/4 + 4x/4 = 20/4
x + 4x = 20
5x = 20
x = 20:5
x = 4
2y = 6-x = 6-4 = 2
y = 2:2
y = 1
b) 5(x+y) - 2y = 5, adica 5x+5y-2y = 5, adica 5x+3y = 5
3x-2(x-y) = 1, adica 3x-2x+2y = 1, adica x+2y=1, de unde x = 1-2y
Inlocuim x=1-2y in prima ecuatie si obtinem:
5(1-2y) + 3y = 5
5-10y+3y = 5
-7y = 5-5
-7y = 0
y = 0:(-7)
y = 0
x = 1-2y = 1-2*0 = 1-0
x = 1
x/4 -2y = -1
Inlocuim 2y=6-x in a doua ecuatie si obtinem:
x/4 - (6-x) = -1
x/4 - 6 + x = -1
x/4 + x = -1+6
x/4 + x = 5
x/4 + 4x/4 = 20/4
x + 4x = 20
5x = 20
x = 20:5
x = 4
2y = 6-x = 6-4 = 2
y = 2:2
y = 1
b) 5(x+y) - 2y = 5, adica 5x+5y-2y = 5, adica 5x+3y = 5
3x-2(x-y) = 1, adica 3x-2x+2y = 1, adica x+2y=1, de unde x = 1-2y
Inlocuim x=1-2y in prima ecuatie si obtinem:
5(1-2y) + 3y = 5
5-10y+3y = 5
-7y = 5-5
-7y = 0
y = 0:(-7)
y = 0
x = 1-2y = 1-2*0 = 1-0
x = 1
madalinprisice:
Mulțumesc
Alte întrebări interesante
Ed. muzicală,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă