Fizică, întrebare adresată de iooana122, 9 ani în urmă

Rezultanta vectorilor se afla dupa regula paralelogramului sau a triunghiului. Eu am inteles chiar foarte bine teoria pot face probleme usor, am ajuns chiar si la olimpiada nationala dar am o curiozitate foarte mare. Cum au fost dscoperite acele reguli. De ce este asa si nu altfel? Daca ar putea sa imi faca cineva o demonstratie sau un site unde sa explice asta(si nu numai) sau por si simplu niste propozitii logice care sa ma faca sa inteleg. De ex. Newton nu a descoperit greutatea pentru ca i-a cazut un mar in caplaughing) a descoperit-o din alta cauza


Utilizator anonim: dar tu cand ai fost la olimpiada nationala? Anul acesta?
iooana122: da
iooana122: ai fost si tu
Utilizator anonim: Da..în timisoara
iooana122: ce cls
Utilizator anonim: A noua, tu?
iooana122: a 6a
iooana122: ma poti ajuta la o problema
iooana122: Doua corpuri de mase m1=4kg, respectiv m2=6kg sunt legate printr-un fir si deplasate in sus de o forta verticala F. Aceasta este aplicata corpului m1, iar cele doua corpuri sunt legate printr-un fir de masa m=3kg. Determinati tensiunea din fir la o distanta de 1/3 din lungimea firului fata de corpul inferior
Utilizator anonim: Pfff... Dacă am fost la onf asta nu înseamnă că sunt as la fizica

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
28
Vectorii nu sunt importanti prin natura lor, cat prin rolul care-l indeplinesc in matematica si fizica.
Banuiesc ca stii cum este definit un vector: d.p.d.v. geometric, este un segment de dreapta orientat, avand rolul de a definire si masurare a deplasarii.
 In fizica sunt utilizati in cinematica punctului material.
Vectorul are acele 3 componente: marime, directie si sens.
In operatiile cu vectori intra si compunerea (adunarea), unde ajungem la intrebarea ta. E vorba de rezultanta compunerii( adunarii) a cel putin 2 vectori. Nu e complicat de loc, dupa cum ai zis si tu. Metoda de lucru consta in folosirea unor reguli simple elaborate in prima instanta de francezul Chasles: regula triunghiului (Chasles) si regula paralelogramului (o varianta a regulii triunghiului). 
Ti-am atasat cateva exemple cu adunarea(r. triunghi, r. paralelogram) si scaderea vectorilor. (Iti pot explica teoria, dar ai spus ca o stii deja)
Cum am spus, rezultanta este cea relevanta in compunerea vectorilor. In compunerea unor viteze, acceleratii, forte, etc. se vede cel mai bine: faptul ca la ''impactul" a doi vectori(viteza, forta), efectul produs, adica rezultanta compunerii, a insumarii, este de marimea, pe directia si avand sensul rezultantei - rezultanta perfect reprezentata si descrisa de acele reguli de compunere.(au o importanta fundamentala in practica de astazi.)

Anexe:
Alte întrebări interesante