Limba română, întrebare adresată de BadeaVasile, 8 ani în urmă

Rezumat al cartii ”Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade cât mai pe scurt
P.S: nu pe capitole

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MilenaN
119

Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade a fost scris de acesta la vârsta de 15 ani, având ca inspirație propria viață. Romanul cuprinde două volume structurate astfel:

• Primul volum cuprinde 3 părți. Partea întâi are 10 capitole, partea a doua are 9 capitole, iar partea a treia are 8 capitole.

• Al doilea volum cuprinde și el 3 părți. Partea întâi are 23 de capitole, partea a doua are 13, iar partea a treia are un singur capitol.

Romanul, bazat pe jurnalul scriitorului, se dorește a fi o răzbunare împotriva celor care, așa cum crede Mircea Eliade, nu îl înțeleg. Profesorii îi dau note proaste, îl lasă corigent, dar el preferă să citească în loc să învețe. Își dorește să scrie un roman cerebral, cu drame interioare.

Autorul rememorează întâmplări de la orele de curs, din afara școlii, din vacanță sau de la examene. Singura lui speranță pentru a nu mai fi umilit de profesori este scrierea acestui roman. Eliade descrie cu lux de amănunte frământările interioare. De exemplu, la ora de matematică, atunci când este ascultat, își frământă figura ca să pară că își frământă mintea. Sau, la întâlnirea cu o fată în parc, îi adresează numai cuvinte jignitoare când aceasta îi respinge săruturile, pentru a nu se simți umilit. El este convins că romanul trebuie să facă referire și la suferința prin iubire, așadar îi trebuie și o eroină, nu numai un erou (autorul însuși) sau prietenii acestuia (Dinu, Robert).

Acțiunea din volumul al doilea, Gaudeamus, are loc în perioada studenției. Dacă în primul volum nu apare nicio eroină, acum sunt două personaje feminine, Nonora și Nișka.

În capitolul Final îl găsim pe autor fericit că a terminat liceul, dar și nostalgic pentru că nu vrea să renunțe la adolescență. La sfârșitul toamnei, se hotărăște să scrie romanul.

Aici găsești pașii de urmat pentru realizarea unui rezumat: https://brainly.ro/tema/1519810

#SPJ2

Alte întrebări interesante