Limba română, întrebare adresată de gabytakacs, 8 ani în urmă

rezumat aminitiri din copilarie capitolul 1 si 2​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de curcaalex999
58

Răspuns:

Rezumat scurt pe capitole pentru "Amintiri din copilărie"

Partea I:

Ion Creangã, adult, incepe povestirea amintirilor din propria copilarie.

Incã de la inceput, naratorul fixeaza locul, satul Humulesti si timpul, varsta fericita a copilariei. Incepe prin a prezenta scoala din Humulesti. Copiii nu inteleg rostul scolii, sunt indaratnici si de aceea parintele Ioan “om vrednic si cu bunatate”, le aduce ca “dar de scoala noua” pentru a -i sili spre invatatura, “Calul Bălan” și pe “Sf. Nicolai”. Preotul a instituit regula ca, în fiecare sămbata să fie ascultați la lecțiile predate in săptamăina respectivă apoi să fie pedepsiți in funcție de greșelile facute. Prima pedepsită a fost chiar Smărăndita, fiica preotului. Urmarea a fost ca toți școlarii au inceput să invețe.

Într-una din zile primarul scoate oamenii la reparat drumul. Badița Vasile iese cu elevii să dea o mână de ajutor. De fapt era un pretext pentru a –l lua pe Badita Vasile la armata. A fost prins cu arcanul, pus in catușe si dus la Piatra Neamț.

Pentru a urma scoala, Nică este trimis de mama sa Smaranda, să continue școala la Brosteni. Este dus la această scoală împreuna cu verisorul său Dumitru. Este dus intr-o lume complet nouă căreia copilul nu i se adapteaza. I se întamplă o serie de fapte inedite : căderea in Ozana, taierea pletelor, statul in gazda la Irinuca unde se umple de raie urmat de dăramarea casei acesteia urmată de fuga înapoi acasă cu pluta pe Bistrița.

Partea a-II-a

În aceasta parte scriitorul nareaza căteva din intămplarile foarte cunoscute ale copilăriei sale.

Nică se hotarăște să se duca la vărul său Ion pentru a mănca cirese. Pretextand că vrea să –l ia pe Ion la scăldat, află de la matusa Marioara ca acesta nu este acasă. Îsi ia rămas bun de la mătusa după care se strecoară in grădina si se urcă in cireș. Mătusa Marioara il zăreste, începe să-l ameninte, iar drept urmare Nica sare din cires si, pentru a scăpa, începe sa alerge printr- o plantatie de canepă. Urmărit de mătusa, cei doi reușesc să culce la pămant toată canepa cultivata. Nica a reusit sa scape sarind gardul,dar seara mos Vasile impreuna cu primarul au venit la parinți pentru a cere daune pentru cânepa si cireșe. Nică primeste “o chelfaneală “ zdravană de la tatăl său pentru stricaciunile produse de el.

Într-o dimineata mama lui,Smaranda, il trezește pe Nică înainte de răsăritul soarelui,cănd era somnul mai dulce, ca să nu-l spurce “ cucul armenesc”. Smaranda îl trimite pe Nică să ducă mancare oamenilor angajati la prãsit. Pe drum ,Nică se abate pe la teiul in care îsi avea pupaza cuibul cu găndul s-o prinda. Cănd o vede, se sperie de creasta ei si îi da drumul in scorbura.Pune in gura scorburii o lespede și pleacă să ducă mâncare lingurarilor. La intoarcere prinde pupaza si o ascunde acasă in pod.După doua zile, de frica sa nu fie prins ,Nică se duce cu pupaza la iarmaroc sa o vănda. Un moșneag, sub pretext ca vrea sa cumpere pupaza,o dezleaga si ii da drumul. Nică ii cere moșneagului să ii plăteasca pasarea. Moșneagul încearca să-l potoleasca și-l ameninta in final că-l va duce la taica-său. Speriat,Nica fuge acasa. Ajuns acasă,fratii ii spun ca parintii sunt plecati la targ,iar mătusa Mariuca ridicase tot satul din pricina pupezei.Dar tocmai atunci, se aude pupaza, care canta.

Într-o zi,Smaranda îl roagă pe Nică să o ajute.El promite să stea acasă,dar in gandul lui planuieste să plece la scăldat.Smaranda văzand că baiatul nu mai este acasa, se duce la baltă și-l vede tolănit in pielea goală pe nisip. Ea așteapta să intre in apă, apoi îi ia toate hainele. Nică se gândeste cum să ajunga acasă fără haine. O ia prin păpusoi, prin grădinile oamenilor, il latră cainii, apoi ajunge, cu chiu cu vai, in ogradă casei sale.După aceasta intamplare, Nica devine ascultător si harnic,pănă cand, impresionata, Smaranda il iarta.

Sper că te-am ajutat!!

Alte întrebări interesante