Limba română, întrebare adresată de sebastianpalea, 8 ani în urmă

Rezumat Cartea lui Julian Va rogg
Sau un portretul unui prieten​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mxxnlight
8

Răspuns:

Acţiunea operei Cartea lui Julian de R.J. Palacio se desfăşoară în jurul elevilor din clasa a V-a, din Şcoala Beecher. Charlotte Cody, Jack Will şi Julian, eroul nostru, sunt chemaţi în biroul domnului director Tushman nu pentru a fi certaţi ci dimpotrivă, pentru a fi felicitaţi dar şi pentru a primi ultimele sfaturi înainte de a da ochii cu noul elev al şcolii lor. Cei trei elevi vor avea misiunea de a-i arăta nou-venitului unitatea de învăţământ, să se împrietenească cu acesta, să-l cunoască mai bine chiar dacă chipul băiatului nu arăta norma: Prima dată când m-am uitat la August, ei bine, mi-a venit să vreau să-mi acopăr ochii şi s-o rup la fugă urlând. Bam! Ştiu că sună rău şi regret. Dar acesta-i adevărul. Iar oricine susţine că n-a avut aceeaşi reacţie când l-a văzut prima oară pe Auggie Pullman minte. Serios.

Nopți de coșmar

Julian suferă încă din copilărie de nopţi nedormite din cauza coşmarurilor, ori de câte ori priveşte peste zi vreo scenă TV de groază. Problema băiatului a rămas nerezolvată, iar de când Auggie a venit în şcoală, eroul nostru are seară de seară vise groaznice în care se vede cu chipul desfigurat ca al noului-venit.

Prietenia dintre Jack şi Julian a început să scârţâie, amicul eroului nostru preferând să-i acorde mai multă atenţie elevului nou spre disperarea lui Julian. Din acest motiv, eroul nostru a început să le trimită celor doi băieţi, lui Jack şi lui Auggie, tot felul de bileţele cu conţinut răutăcios: Nimănui nu-i mai place de tine!; Eşti prost!; Monstrule!; Dispari din şcoala noastră, orcule!, Hei, Dart Hideous! Eşti aşa urât că ar trebui să porţi mască în fiecare zi!; Te urăsc, monstrule!; Pun pariu că maică-ta ar vrea să nu te fi născut! Fă un serviciu tuturor şi mori!. Partea proastă a acestui joc dur, cu trimiterea de bileţele, a fost faptul că hârtiuţele au ajuns pe masa conducerii şcolii, iar Julian a fost sancţionat cu suspendarea pentru două săptămâni. În acest timp, vinovatul nu va mai avea voie să participe la cursuri şi cu atât mai puţin să ia parte la expediţia din natură.

Povestea numelui purtat de Julian

Povestea de viaţă a lui grandmère, asemănătoare cu cea a nepotului, l-a făcut pe Julian să înţeleagă cât de mult a greşit faţă de Auggie. Şi bunica, în tinereţe a cunoscut un băiat puţin diferit faţă de ceilalţi căruia nu prea-i acorda atenţie, însă Tourteau nu a pus la suflet răutăţile din jur, iar la greu i-a oferit lui grandmère o mână de ajutor. Pe acest băiat-erou l-a chemat Julian, nume purtat apoi atât de fiul cât şi de nepotul femeii în semn de recunoştinţă pentru viaţa femeii salvată.

Un nou an școlar, câteva schimbări

În final, eroul dă dovadă de mult curaj, deoarece îi scrie lui Auggie un mesaj cu scuzele de rigoare pentru toate jignirile aduse la adresa lui. Noul an şcolar îl va găsi pe Julian într-o nouă şcoală, alături de alţi colegi şi în acelaşi timp, departe de vechii săi prieteni dar şi de copilul diferit cu care s-a împăcat în cele din urmă.

În completarea poveștii Minunea

Opera de faţă scoate în evidenţă faptul că nu toţi suntem la fel, fiecare având şi părţi mai puţin plăcute şi acceptate de cei din jur. Însă, cea mai importantă carte de vizită rămâne sufletul în defavoarea aspectului fizic. Dragi prieteni ai blogului Cărţile Tinerilor, nu judecaţi un om după chip, lăsaţi timpul să vă arate adevărata înfăţişare a sufletului celor din jur pentru a trage o concluzie. Opera de faţă vine în completarea poveştii Minunea, aflată pe locul I în lista de bestselleruri New York Times şi câştigător al premiilor Mark Twain şi Junior Young Reader’s Choice.

am citit cartea minunea e super interesanta.daca ti-e lene sa o citesti priveste filmul :)

Alte întrebări interesante