Franceza, întrebare adresată de stefangiosanu91, 8 ani în urmă

Rezumat despre branzeturile frantuzesti

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de biancastefana20
2

In prezent in Franta exista peste 46 de tipuri omologate de branza. Incepand cu mai 2009, toate felurile de branza produse in Uniunea Europeana trebuie sa aiba eticheta AOP (Appellation d’Origine Protégée) ce o va inlocui pe cea AOC( Appellation d’Origine Contrôlée). Acesta este un standard ce garanteaza ca produsele astfel etichetate sunt de o mare calitate si produse dupa retete originale.

Tipurile de branza sunt etichetate in functie de laptele folosit in procesul de fabricatie (lapte de vaca, oaie sau capra) precum si de continutul de grasime al laptelui. Branzeturile „au lait cru” sunt cele fabricate din lapte nepasteurizat.

In general, romanii nu sunt mare amatori de branzeturi cu mucegai gen Roquefort sau Bleu d’Auverge. Cel mai tolerat tip de branza cu mucegai este Brie sau Camembert, ambele similare cu branza topita la consistenta si cu un gust foarte usor de mucegai alb.

Tipuri de branza

In cele ce urmeaza sunt enumerate categoriile in care se impart branzeturile fabricate in Franta.

- Branzeturi proaspete (ou fromages frais)

Sunt cele mai simple din intreaga familie a branzeturilor si de obicei se vand ambalate.

-Branzeturile cu masa moale si crusta de mucegai

Cu o textura supla si cremoasa, aceste branzeturi sunt pudrate cu mucegai penicillium dupa procesul de uscare.

-Branzeturile pasteurizate cu masa presata

Si in procesul lor de fabricatie se foloseste cheagul, insa de aceasta data masa este incalzita pana la temperatura de 55°C, fapt ce intensifica procesul de drenare al surplusului de zer. In aceasta categorie intra Comté si Beaufort.

-Branzeturile nepasteurizate cu masa presata

Sunt rezultatul unei fermentatii pe baza de cheag, laptele fiind doar usor incalzit, ceea ce asigura suficienta umiditate masei pe durata procesului de rafinare. Printre cele mai renumite branzeturi de acest tip se numara Bethmale sau Reblochon.

Alte întrebări interesante