Limba română, întrebare adresată de cristeaa05oz271k, 8 ani în urmă

Rezumat Hanul Ancutei Iapa lui Voda.Urgent Va rog!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristina3010
7
Comisul Ioniţă îşi începu istorisirea amintindu-şi de vremurile tinereţii când se afla tot la Hanu-Ancuţei , însă la care era hangiţă altă Ancuţă, mama acesteia. Venise cu iapa pe care tot o lăuda şi stătea cu alţi oameni care ,,acuma-s oale şi ulcele’’. Deodată toţi cei prezenţi văzură un boier ieşind dintr-o droşcă şi îndreptându-se spre ei. Era un boier voini , cu barbă roşă , şi cu un lănţug de aur la gât. Politicoşi , oamenii îl invitară la masă ş-ii spuseră Ancuţei să-i aducă o ială cu vin pe care a platit-o comisul ,,trei parale’’.Intrând în vorbă răzăşul începu să i se plângă boierului de o ,,pricină’’ pe care a moştenit-o de lşa strămoşii săi. Era vorba despre un vecin de la Drăgăneşti care i-a furat pe nedrept o bucată de pământ . Hotărât, Ioniţă comisul insistă spunând că este ăn stare să meargă, înarmat cu acte şi dovezi,  şi la Vodă , iar dacă nici el nu-i va face dreptate  să-i pupe iapa nu departe de coadă.La această replică toţi cei prezenţi ăncepură să râdă , inclusiv boierul
Pus pe fapte , răzăşul plecă , iar a doua zise înfăţişă la curte spălat şi aranjat. Imediat o slugă apăru şi-l întrebă cu ce treabă a venit. După ce auzi totul soldatul îi dădu voie să intre în camera lui Vodă.
Luându-şi inima în dinţi , comisul intră şi căzu în genunchi în faţa domnitorului. Acesta îi porunci imediat să se ridice , iar răzăşul recunoscu mai întâi vocea iar apoi faţa boierului de la han. După ce îi arătă toate actele şi dovezile pe care le avea domnitorul îi recunoscu dreptatea şi imediat trimise slugă la locul faptei pebtru a clarifica lucrurile. Înainte de a pleca boierul îl luă deoparte pe comis şi-l întrebă ce s-ar fi întâmplat dacă nu i se făcea dreptate. Ioniţă comisul , văzând că boierul are simţul umorului , răspunse hotărât : ,,Eu vorba nu mi-o iau înapoi. Iapa-i peste drum’’.
Mult haz a făcut vodă pe răspunsul răzăşului şi bătându-l iar pe umăr îşi aminti de oala cu vin roşu pe care i-o plăti comisul la sfarsit .
Şi iată de aceea se mândreşte acum Ioniţă comisul cu roibul său : pentru că se trage din iapa lui vodă , care era şi ea tot şi râncheza şi ea tot la fel speriind o altă Ancuţă

Alte întrebări interesante