Limba română, întrebare adresată de HarryPotterox, 8 ani în urmă

Rezumat "Iapa lui Voda" lung


Dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de smartkid2003
4
Intr-o toamna aurie la hanul Ancutei se aflau multi calatori printre care si Comisul Ionita. Acesta se lauda cu descendenta nobila a calului sau din “Iapa lui Voda”.

Comisul Ionita isi incepe povestirea, evocand vremurile de demult, din tinerea sa, cand se afla la acelasi han.

Cei prezenti la han se aseaza in jurul comisului, pregatiti sa-i asculte povestirea. In departare se zareau muntii, apa Moldovei iar calul necheaza nelinistindu-i pe cei prezenti la han.

In timp ce comisul Ionita se afla la han isi face aparitia un boier, cei doi cinstesc o ulcica de vin, iar comisul se plange de nedreptatiile indurate, luandu-se o parte din pamanturi, afirma ca merge la Voda pentru a i se face dreptate.

Ancuta cea tanara aude pretentia comisului de-ai pupa Voda iapa n udeparte de coada in cazul in care nu i-ar face dreptate, dar se preface ca nu pricepe.

Razesul mai cinsteste o oala cu vin, plateste Ancutei si pleaca spre Iasi.

Comisul ajunge la curtea domneasca unde este intampinat de un ofiter care il conduce la Voda. Il recunoaste in persoana acestuia pe boierul de la han si este infricosat.

Domnitorul ii face dreptate tinand cont de documentele aduse si trimite un slujbas sa duca la indeplinire hotararea. Deasemenea doreste sa stie ce s-ar fi intamplat daca nu-i facea dreptate si afla ca razesul nu isi ia vorba inapoi, iapa fiind peste drum.

Comisul considera ca este admirat calul sau descendent din iapa lui Voda. Povestirea fiind incheiata, calatorii asteapa o alta.

Sper că te-am ajutat !
Alte întrebări interesante