Limba română, întrebare adresată de IoanaSmart, 8 ani în urmă

Rezumat in 250-300 de rânduri cartea "Herry Potter Si Ordinul Phoenix" (Herry Potter 5) de J.K. Rowling.
URGENT dau coroană ​

Anexe:

albatran: asat nu mi-o mai amintessc care anume era.dar citeste toata seria !! e super tare...dac mi-a placut mie, om batran!! profitade vacanta
albatran: si citesteceva..."smart"

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ema0g0
39

In volumul 5 din Harry Potter, intitulat "Harry Potter si Ordinul Phoenix este borba despre un Ordin organizat de Dumbledore cu scopul de a-l proteja pe Harry si de a gasi solutii si a face planuri impotriva Stim-Noi-Cui. Acel Ordin era organizat in casa numarul 12, care nu putea fi vazuta de incuiati, iar doar cei pe care Dumbledore ii lasa, puteau vedea casa. Acea casa era a lui Sirius, dar acesta oricum nu voia sa stea singur in casa din cauza unui spiridus si al amintirilor cu rudele sale, pe care le ura. Prin toata casa erau tablouri, lucruri vechi si animale impaiate, ce ii dadeau fiori.

In vacanta de vara, Harry era dezamagit ca nu primise vreun semn de la Hermione sau Ron. A aflat su ca cei doi au stat in tot acel timp, in care Harry a stat inchis, impreuna, distrandu-se.

Cat timp era la familua Dursley, vrand sa scape de unchii sai, a mers intr-un parc, unde s-a intalnit cu Dudley, verisorul sau, alaturi de gasca sa. De nicaieri au aparut doi dementori, atacandu-i pe verisorii ramasi singuri. Harry, pentru a se proteja atat pe el, cat si pe "Dudlysor", folosesta vraja Expecto Patronum, pentru a crea un Patronus protector. Bineînteles ca ministerul a aflat, trimitandu-i lui Harry o scrisoare de axmatriculare de la Hogwarts, pentru folosirea nepermisa de magie in afara scolii de catre un minor. Dupa o cearta cumplita cu sotii Dursley(in special cu Vernon), mai primeste o scrisoare in care i se spunea ca va trebui sa mearga la tribunal pe data de 1 august, pentru a se decide definitiv daca va fi sau nu exmatriculat. Dupa ce l-a aparat Dumbledore si au chemat-o pe vecina non a lui Harry, Arabella Figg drept martor, s-a decis ca acesta poate merge din nou la Hogwarts.

In partea ramasa a vacantei, Harry s-a dus alaturi de Ron si Hermione. Aflase ca ei doi i-au trimis scrisori toata vara, doar ca Doby, spiridusul de casa i le furase pe toate, pentru a-l proteja. Cealalta nemultumire a lui, legata de faptul ca cei doi se distrau impreuna, s-a dovedit din nou o prejudecata, pentru ca acestia si-au petrecut timpul curatand prin casa, lucru deloc placut, pentru ca spiridusul casei mai mult ii incurca decat ajuta si mai mereu o facea pe Hermione "sange murdar". Familia Black era o familie de vrajitori, toti avand sange pur. Harry a observat ca pe covorul cu arborele genealogic al familiei, locul unde trebuia sa fie Sirius fusese ars.

La scoala, o noua profesoara, Umbridge, ii face viata un calvar atat lui Harry, cat si celorlalti elevi, impunand reguli stricte si legi pentru a mentine scoala sub control.

Avand cosmaruri cu Naginni, sarpele lui Cap de Mort, atacandu-l pe Arthur Weasly, tatal lui Ron, Harry este nevoit sa invete de la Plesneala(Snape), oclumantia. Din cauza neintelegerilor cu profesorul, ii este foarte greu sa se concentreze la ceea ce il va ajuta sa se apere, atat pe el cat si pe cei din jurul sau(ca mica paranteza, poate te ajuta, cea mai mare frica a lui Harry este sa ii piarda pe cei dragi). Fiind inutile lucrurile invatate de la Snape, alaturi de Hermione si de Ron infiinteaza un club( numit Armata lui Dumbledore) prin care sa ii invete pe elevii dispusi(de la toate casele, cu exceptia viperinilor), tactici de aparare impotriva magiei negre, insa pârâti de Draco sunt descoperiti de catre Umbridge, iar in ciuda faptului ca fig si se ascund, sunt prinsi. Harry ajunge in biroul lui Dumbledore, iar profesorul isi asuma raspunderea pentru "armata" de care tocmai aflase. El fuge, pentru a nu fi arestat. Umbridge devibe directoare, iar gemenii Weasly, in mod special, se revolta. Hagrid este si el concediat, iar lucrurile se dau si mai mult peste cap.

Incercand sa il contaceze pe Sirius in urma unui cosmar cu acesta, afla chiar de la noua directoare ca ea trimisese dementorii pe Aleea Digory. Ea incearca sa foloseasca unul dintre blestemele interzise, Cruciatus, pe Harry, dar Hermione intervine la timp pentru a ii spune ca ii va arata "arma secreta a lui Dumbledore". Ajunsi in padurea interzisa, Umbridge este capturata de centauri. Cei doi, alaturi de Luna, Neville si Ginny, calatoresc pana la minister pe thestrli, dar dau de Devoratorii Mortii. In tot haosul creat, Siriu este ucis de verisoara sa, Ballatrix. Harry afla profetia de la Dumbledore, referitoare la faptul ca ori el, ori Voldemort trebuie sa moara.


Ema0g0: ok, l.am trimis din greseala
Ema0g0: stai sa continui
IoanaSmart: ms
IoanaSmart: poti terog să îmi răspunzi la o intrebare? legata de Herry Potter
Ema0g0: cred ca da
Alte întrebări interesante