Limba română, întrebare adresată de sebi6980272, 8 ani în urmă

Rezumat istoria lui Răzvan.Mai mare daca se poate.
URGENT!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de carlasalcu
1

Răspuns:

storia lui Răzvan este o minunată carte care îmbină armonios istoria românilor, aventura, suspansul, emoțiile, amuzamentul și ingeniozitatea. 

Mi-ar fi plăcut s-o citesc atunci când aveam 12 ani, mi-a plăcut s-o citesc și acum la vârsta adultă gândindu-mă mereu la cei doi nepoți ai mei de 14 ani, dar și cum i-o voi recomanda mai târziu fiului meu de 2 ani și jumătate. Nu în ultimul rând m-am gândit mereu la copiii diasporei care au nevoie poate și mai mare de o carte care să le stârnească interesul despre identitatea lor românească.

Timp de zece ani am avut șansa și misiunea de a preda istoria copiilor cu vârste cuprinse între 10-18 ani. Mi-am dat seama încă de la început că trebuie să le spun copiilor o istorie vie, să reușesc să-i fac să-și imagineze că dau timpul înapoi, să se transpună în pielea personajelor istorice și să privească în jur cu ochii minții.

Autorul, Horia Corcheș, profesor de limbă română în Cluj s-a simțit, poate și el mânat de aceleași sentimente si de dorința de a scrie o carte din perspectiva copiilor, care să-i ajute sa-și dea frâu liber imaginației și să-i amuze în același timp.

Subiectul cărții îl are în centrul ei pe Răzvan, un băiat de 12, poate chiar 15 ani (sau chiar mai mult), care trăiește într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, înconjurat de gadgeturi, într-o realitate în care cărțile nu mai există, acestea fiind doar depozitate într-un muzeu. Răzvan îi povestește lui Sergiu, mutat la o altă școală, prin intermediul unor scrisori electronice, aventurile incredibile prin care trece.

Aflat la vârsta întrebărilor și curios din fire, găsește în podul casei caietul de istorie al bunicului său pe care-l răsfoiește și deodată se trezește în vremurile lui Mihai Viteazul. Realizează apoi că poate călători în timp, doar dacă atinge cu sângele său scrisul bunicului. Și uite așa, Răzvan al nostru cel poznaș reușește să călătorească în vremurile lui Burebista, ale lui Decebal, Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, Basarab I și Neagoe Basarab, Vlad Țepeș și Iancu de Hunedoara

Nu, nu-i întâlnește pe toți în persoană, dar reușește să afle amănunte de la cei pe care-i întâlnește: un mercenar din armata lui Mihai Viteazul, un tarabostes, un cioban, un colonist roman în Dacia, doctorul lui Ștefan cel Mare, Baba Vrâncioaia, fiul lui Mircea cel Bătrân, grăjdarul lui Vlad Țepeș sau o tânără domniță.

Pentru că inițial era dornic să-l întâlnească pe Bătrânul Înțelept, el îi iscodește pe toți cei pe care-i întâlnește de la care află răspunsuri care-l ajută să înțeleagă mai bine caietul bunicului, dar mai ales epoca în care a călătorit.

După fiecare călătorie  în timp, Răzvan devine el însuși un înțelept care reușește să transpună în viața sa de zi cu zi din cele învățate în trecut. Și asta cu atât mai mult cu cât este îndrăgostit de Cleo, o colegă de clasă care nu e ca celelalte, pe care vrea s-o impresioneze și s-o cucerească.

Din capul ce se pleacă, sabia nu-l taie, Răzvan învață că trebuie să recunoască în fața profesorului că nu și-a făcut proiectul de la fix-ecometrie și promite să-l facă pentru data viitoare.

Din călătoria în vremurile lui Ștefan cel Mare ajunge la concluzia că: ÎNVELIȘUL e important.Uneori poate fi atuul câștigător. Pentru moment. Nu strică să crezi. În ceva. În tine mai ales. Învelișul nu e DECISIV. Poți părea mic, dar fi MARE! Nu orice luptă pierdută e o înfrângere definitivă!

Strategia lui Mircea cel Bătrân pentru bătălia de la Nicopole, Răzvan o folosește triumfător în competiția de laser-tag pe care o câștigă zdrobind echipa rivalului său Paul și impresionând-o astfel pe Cleo.

Din Bătălia de la Posada el folosește cu succes informațiile pentru proiectul despre canioane prezentat cu mare succes în fața clasei.

Gândindu-se la Mircea cel Bătrân care nu era bătrân și la Ștefan cel Mare care nu era mare, a făcut un proiect despre urmele pe care le lasă PERSOANELE asupra noastră concluzionând că doar cele puternice, deosebite, sau spectaculoase, fascinante lasă un impact și că ceea ce se vede sau ceea ce se spune nu e întotdeauna și ceea ce se află în interior. Proiectul său i l-a plasat discret lui Cleo, salvând-o dintr-o situație stânjenitoare.

Răzvan nu devine doar matur și înțelept de pe urma călătoriilor în timp, dar și descurcăreț pentru că reușeste să-i convingă pe unii cu care intră în contact să-i dăruiască câte ceva. Uite așa s-a ales cu o brățară pe care i-a ofert-o cadou lui Cleo, dar poate cel mai frumos…un inel. Dacă Cleo îl acceptă, rămâne să descoperiți citind Istoria lui Răzvan.

Notele de subsol m-au surprins prin amuzament și originalitate, ca de altfel și ilustrațiile semnate de Alexandru Ciubotariu.

Istoria lui Răzvan este o carte numai bună pentru copii, pentru părinți sau chiar pentru bunici și nu în ultimul rând pentru profesori. O carte pe care este musai s-o aibă orice familie în bibliotecă și seara pe noptieră. Copiii vor trăi cu sufletul la gură fiecare aventură din Istoria lui Răzvan!

Alte întrebări interesante