Limba română, întrebare adresată de lalytadum, 8 ani în urmă

Rezumat la cartea 20000 de leghe sub mari de Jules Verne
Inafara de cel din poza pe care il gasesc peste tot ( sa nu fie foarte scurt) DAU COROOANA URGENT

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de carol78
2

Cartea 20000 de leghe sub mări începe vorbind despre un „monstru” care terorizează mai multe nave din întreaga lume. Povestea continuă apoi cu profesorul francez Pierre M. Aronnax care merge la New York pentru a-și împărtăși părerile despre această creatură. El crede că acest „monstru” este cu adevărat un narval gigantic. Înainte ca profesorul și asistența sa, Conseil, să plece în Franța, primesc o scrisoare de la căpitanul navei, Abraham Lincoln, în care îl întrebă dacă ar vrea să vâneze această „fiară” care terorizează marea. Profesorul acceptă și se îndreaptă spre portul din New York pentru a porni la această vânătoare.

Odată ajuns pe navă, profesorul își dă seama că faimosul harponier canadian Ned Land pleacă și el în această călătorie. La câteva zile de la căutare, membrii echipajului devin neliniștiți după ce nu au găsit nimic și se gândesc la revoltă. Căpitanul vasului vine cu un compromis: dacă nu observă fiara, în zorii zilei următoare se vor întoarce la New York. Ziua trece și nu observă monstrul și, căpitanul onorându-și cuvântul, a pus nava în direcția opusă.După ceva timp, observă o masă masivă și întunecată care se mișcă foarte repede în jurul navei. Ei presupun că este fiara și încearcă să fugă de ea. Acest lucru se dovedește inutil având în vedere că nava a fost aruncată în aer de jeturile de apă venite de la fiară. Profesorul se trezește la ceva timp după ce a fost doborât, pentru a fi întâmpinat de asistentul său, Conseil, ținându-l să plutească. După ce înot un timp, îl găsesc pe Ned pe o plută de evacuare strigându-le numele. Ei discută despre ceea ce s-a întâmplat, dar nu au ajuns să termine, deoarece au fost capturați de pirați și duși pe nava lor.

După ce trec aproximativ 1-2 zile văzând doar persoana care aduce mâncare, căpitanul vasului alege să vorbească într-un final cu prizonierii săi. El se prezintă, într-un mod foarte elegant, că este căpitanul Nemo, comandantul navei Nautilus. Căpitanul și prizonierii au o scurtă discuție și spune că sunt prizonieri de război, dar sunt și ființe umane și ar trebui să-i trateze ca atare.După acea zi pleacă în aventuri la care ai putea doar visa. La capitolul 15 ei merg la o petrecere de vânătoare subacvatică în costumele “de scuba” de la acea vreme , iar pădurea subacvatică și viața de mare sunt descrise magic. Aproape că mă puteam imagina acolo și doar descrierea frumoasă mi-a copleșit imaginația. Apoi călătoresc prin lume vizitând repere celebre, cimitire de nave și insule exotice.

Totul se termină atunci când ajung la polul sud și sunt prinși sub un strat gros de gheață și nu îl pot mișca. După o zi au reușit să-l mute, dar echipajul și prizonierii au fost destul de consumați. Ned se gândea să încerce să scape, căpitanul își pierdea cumpătul fiind deja foarte tensionat pe navă. Apoi descoperă o fregată în apropierea lor, iar Ned, Conseil și profesorul au decis să profite de ocazie cât de repede au putut. Nava a tras asupra Nautilus exact când răpitorii erau pe cale să scape. Cartea se termină apoi cu un citat al profesorului: „Ce este departe și extrem de adânc, cine poate afla?”

Imaginația lui Jules îi deosebește romanele de restul lumii. De la calmari giganți până la orașul pierdut Atlantida, Jules Verne a avut un dar; un dar care a revoluționat modul de gândire al oamenilor. Nu doar în viața de zi cu zi a oamenilor, ci și în imaginația oamenilor. Temele exprimate în 20000 de leghe sub mări identifică psihicul unic pe care l-a avut Jules pentru a scrie romane științifico-fantastice. Aceste teme pun bazele viitoarelor romane inovatoare din anii 1900.

Alte întrebări interesante