Limba română, întrebare adresată de adaandreeamilasan, 8 ani în urmă

rezumat la Cazul Magheru de Mihail Drumes

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de timm45
10

Fiind inspirat din “Crima si pedeapsa”, Cazul Magheru nu copiaza in intregime ideile de acolo si in opinia mea face o treaba mai buna. Lipsesc descrierile sumbre, mizeria de mahala si singuratatea, lipseste chiar si crima, pastrand doar tumultul psihic al personajului. Spre deosebire de Dostoievski, lui Drumes pare ca la un moment dat i se face mila de protagonistul sau si alege sa-l scuteasca de un destin tragic. O alta diferenta – personajele cu care doctorul Magheru interactioneaza nu sunt oameni de la periferia societatii (ca in cazul autorului rus), ci predominant intelectuali.

Inca din copilarie, Ilarie Magheru este chinuit de contradictii si intrebari filosofice referitoare la sensul vietii si utilitatea mortii, in special cat de “gresita” este cea din urma atunci cand nu se petrece natural. Ilarie este profund marcat de moartea dintr-un accident stupid a Martei, prietena sa cea mai buna din copilarie, cu care ar fi urmat sa traiasca o frumoasa poveste de dragoste si decide sa invete din greu pentru a deveni medic. Astfel ar fi compensat tragedia personala cu salvarea altor vieti.

Ajuns medic, Ilarie cosidera ca o calatorie in India si studiul medicinei acolo, il pot ajuta sa intreprinda cercetari si descoperiri medicale de succes, fata de situatia in care ar ramane in tara, insa din lipsa de bani, nu-si poate implini acest ideal. In acel moment intervine ideea preluata din “Crima si pedeapsa”: cum ar fi daca si-ar insusi o suma de bani de la alta persoana, prin furt? Cat de gresit ar fi sa comita o infractiune, daca scopul final este unul nobil – de a ajuta lumea medicala si in final sute de pacienti – in loc sa lase banii proprietarului de drept?
Alte întrebări interesante