Limba română, întrebare adresată de izabellakovacs057, 8 ani în urmă

Rezumat la povestea Legenda crizantemei.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de valentinafrancu82
3
O legenda a crizantemei spune ca demult trăiau pe o pajiste doua crizanteme frumoase: una albă şi una galbenă. Într-o zi le-a văzut un grădinar bătrân care s-a îndrăgostit de cea galbena. I-a cerut permisiunea să o ia la el acasa, promiţându-i că o va face să arate şi mai atrăgătoare, că o va hrăni bine şi o va îmbrăca frumos.
Crizantema galbenă a fost atât de încântată de vorbele grădinarului, încât a uitat complet de sora ei. Cea albă a plâns amarnic când s-a trezit singură în mijlocul câmpului. Frumuseţea ei simplă nu fusese apreciată. Dar mai rău era că nu avea cu cine conversa şi se plictisea îngrozitor. Crizantema galbenă devenea tot mai frumoasă cu fiecare zi ce trecea. Nimeni n-ar mai fi putut recunoaşte floarea simplă de pe câmp: petalele ei erau lungi şi ondulate, frunzele curate şi bine îngrijite. Din când în când se ma i gândea şi la sora ei, dar numai în trecere. Într-o bună zi a venit la bătrân primarul satului.
Acesta căuta o crizantemă perfectă care să servească drept model pentru blazonul familiei daimyo-ului. Nu i-a plăcut însă crizantema galbenă. El dorea una albă, simplă. La întoarcerea spre casă a dat întâmplător peste crizantema albă de pe câmp care plânge cu suspine. I-a spus povestea tristă a vieţii ei şi s-a văitat de prea multă singurătate.
Primarul i-a spus că a văzut-o pe sora ei, crizantema galbenă, dar nu i-a placut. Ea era mult mai frumoasă. Auzind aceste vorbe, floarea s-a mai înviorat şi-i venea să sară în sus de bucurie când a aflat că primarul intenţiona să o ia de acolo ca să servească drept
model pentru blazonul daimyo-ului. A fost transportată cu multă atenţie în palachin şi când a ajuns la daimyo, toată lumea i-a admirat perfecţiunea. Au venit artişti din toate colţurile ţării ca să o admire şi s-o picteze. În scurt timp crizantema nu a mai avut nevoie de oglindă pentru că-şi putea vedea chipul pictat pe toate lucrurile de preţ ale daimyo-ului: pe cuţite lăcuite, pe armură, pe îmbrăcăminte, pe aşternut, pe perne. Când ridica privirea, se vedea şi pe pereţi şi pe paravan. A fost pictată în toate ipostazele şi locurile posibile. Arăta splendid!
În timp ce chipul crizantemei albe a rămas imortalizat pe obiecte de preţ, crizantema galbena a avut parte de o soartă tristă: a fost admirată de vizitatori, dar admiraţia lor a avut un caracter efemer. Într-o bună zi a simţit că n-o mai ţin puterile şi viaţa a părăsit-o. Capul ei mândru cândva, s-a plecat la pământ. Bătrânul a luat-o şi a aruncat-o la gunoi
Alte întrebări interesante