Rezumat la Recreatia mare de Mircea Santimbreanu
Răspunsuri la întrebare
Cartea “Recreația mare” a fost publicată de Mircea Sântimbreanu în anul 1965. Aici se regăsesc 91 de povestioare, întâmplări inspirate de elevii de gimnaziu pe care autorul i-a întâlnit în perioada cât a fost profesor de istorie. Din toate putem scoate o morală. Întâmplările sunt educative, pline de umor și înțelegere. Autorul este încrezător în capacitatea copiilor de a învăța din greșelile lor, căci proastele lor obiceiuri sau naivitatea îi poate distrage de la a-și atinge adevăratul potențial.
Întâmplările se disting prin faptul că au loc în sălile de clasă sau în afara lor. Oricum ar fi, ele nu sunt niciodată plictisitoare.
De exemplu, în povestirea „Unde se varsă Nilul”, Mihai, un elev care nu și-a învățat lecția la geografie, încurcă rândurile unde se află răspunsul la întrebarea profesorului. Astfel, el spune că Nilul se varsă în mijlocul deșertului Sahara în loc de Mediterana, pentru că a sărit un rând.
În povestirea Hamurabi, eleva Eugenița are o altă stratagemă. Ea stă pitită în banca ei ca-ntr-o tranșee și se folosește de arta camuflajului. Ca să nu-și dea seama profesorul că nu știe nici măcar titlul cărții, se gândește să ridice mâna la orice întrebare. Uneori scapă când profesorul se uită la alt elev. Dar, când se uită la ea, Eugenița se preface că-și scapă creionul, ascuțitoarea, guma. De data aceasta trebuie să răspundă. Ea se uită cu inocență spre vecinii ei de bancă apoi începe să se bâlbâie: Hamuba… Habamu… Habar n-am, admite ea.
În povestirea „Un șmecher la lecție”, un alt elev neștiutor, Matei, căruia colegii îi spun Tilică, trece printr-o situație stânjenitoare când profesorul de istorie îl scoate în fața clasei. El face semne disperate către colegi să îi șoptească și încearcă să amâne răspunsul prefăcându-se că are un lapsus. În final, profesorul încearcă să îl ajute spunându-i că domnitorul Munteniei avea același nume ca el. Fericit, elevul răspunde repede: Tilică Vodă. Primește nota trei.
Alte povestiri narează întâmplări ale copiilor în timpul liber, când chiulesc, sau din vacanțe. De exemplu, mărinimia este calitatea pe care Vicu vrea să dovedească a o avea în Ajunul Crăciunului (în povestirea "Mărinimie"). El vrea să-i dăruiască prietenului Sandu ceva mai de preț decât o carte, cadoul primit de la el. Vicu își stoarce creierii și ajunge la concluzia că cel mai bine-ar fi să-i dăruiască două ceasuri… sau poate chiar trei… sau poate chiar să stea cu el și la masa…
În povestirea “Carnetul carnetului”, Gigel, uituc din fire, vrea cea mai bună soluție pentru a-și găsi repede lucrurile și să nu mai întârzie la școală. Aceasta ar fi să-și noteze într-un carnețel locul fiecărui lucrușor. Totul pare minunat până a doua zi când nu-și aduce aminte unde a pus carnețelul. După 15 minute îl descoperă sub ceasul deșteptător. Se mai gândește și îi vine o altă idee salvatoare: să mai abă un carnet unde să scrie unde este primul carnet... și încă unul pentru a-l găsi pe cel de-al doilea... în caz că uită iar. După ce cheltuie pe covrigi cei 5 lei primiți pentru carnețele, îi vine o idee și mai bună... dar o uită. Mare păcat, ideea era să-și pună toate lucrurile într-un singur loc.
Recreația mare este cel mai așteptat moment din programul unei zile de școală. Este pauza în care elevii se recrează în curtea școlii, se joacă, mânâncă sau repetă pe fugă pentru ora următoare.
Iată câteva idei în plus despre "Recreația mare": https://brainly.ro/tema/57940
#SPJ5