Limba română, întrebare adresată de BiankaLarissa, 8 ani în urmă

Rezumat mai detaliat al cartii RAZBOIUL CARE M-A INVATAT SA TRAIESC , VA rog mult de tot acum va dau puncte multe si coroana.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioanaflaviabudoiu
110

Razboiul care mi-a salvat viata

In aceasta carte este vorba de o fetita pe nume Ada, care avea un handicap la piciorul drept. Traia intr-o familie saracacioasa impreuna cu fratele ei mai mic pe nume Jamie si cu mama sa, care o jignea si nu ii dadea prea multa atentie din cauza hanicapului fetei. Ada nu avea voie sa iasa din casa, chiar daca isi dorea nespus de mult. Nu stia sa citeasca si nu avea prieteni, cu exceptia fratelui ei.

Al doilea razboi mondial incepu, iar Germania ataca Londra, orasul in care traia fata. Datorita expoziilor si bombardarilor, toti copiii din oras au fost evacuati. Mama fetei nu dorea sa o trimita, rusinata de piciorul acesteia. Ada insa nu s-a dat batuta si a fugit, iesind pentru prima data din casa impreuna cu fratele ei, indreptanduse spre gara.

Au pornit cu trenul insotiti de multi alti copii care fusesera si ei evacuati. Ajunsi acolo, fiecare copil a fost luat pe rand de cate o familie cu care aveau sa isi petreaca timpul pe perioada razboiului.

Rand pe rand gara se golea si devenea din ce in ce mai liniste. Ada si fratele ei mai mic ramasesera ultimii, dar nimeni nu voia sa ii ia acasa la ei.

Pana la urma o doamna dura, Lady Torton care se asigura ca toti copiii erau teferi, iau luat la ea in masina, ducandu-i la o doamna singura pe nume Susan, dar careia nu ii placeau prea mult copii.

Susan insa nu avea alte optiuni asa ca ii lua la ea acasa. Jamie, fratele Adei isi dorea insa inapoi acasa, dar Ada voia sa aiba mai multa libertate si sa stea si ea singura, departe de mama ei, care o batea adeseori.

Lucrurile insa stateau la fel, Londra era bombardata, asa ca cei doi nu aveau de ales, asa ca au stat la Susan.

Susan nu era casatorita si nu avea copii. Isi petrecea mult timpul cu prietena ei Beckie, care murise acum ceva timp.

Ada se imprieteneste cu Untisor, calutul lui Beckie, ramas acum lui Susan. Jamie s-a intors la scoala, iar Ada invata sa citeasca impreuna cu Susan. Susan dorea sa ii faca operatie la picior Adei, dar ii trebuia acordul mamei. Mama fetei insa nu era de acord. Susan a spus ca va plati ea pentru tot si reusi sa o convinga pe mama acesteia.

Ada își facu operația la picior și află că mama ei a murit. Susan și-a pierdut casa din cauza bombei care a explodat in apropiere. Susan, Ada si Jamie se mută într-o cabană a lui Lady Torton, doamna care i-a ajutat la sosirea in oras. În scurt timp Lady Torton se mută cu ei deoarece la casa ei locuiau acum cei care faceau planuri de război. Meggie, fata lui Lady Torton si prietena Adei vine în vizită și îi spune fetei că îi e frică să meargă la școală deoarece destul de des vine un băiat care le anunță dacă le da vesti cumplite, cum ar fi moartea cuiva. Susan voia să se angajeze și îl întreabă pe Lordul Torton acesta găsindu-i, în urma unei discuții, ca poate sa o mediteze pe Ruth o fată evraică care a trăit în Germania, si se mutase recent in casa lor din cauza razboiului. La început toți au fost șocați, dar cu timpul s-au obișnuit cu Ruth. Ada vrea să fie de folos, astfel angajânduse pentru a păzi orașul. Într-o noapte un avion explodează, iar Lady Torton își amintește de moartea fiului ei. Ada merge după Meggie la școală.

In final, Ada si Jamie o duc pe Susan la mormântul prietenei ei dragi, Beckie, dupa un razboi asa de dur, multumindu-le pentru toate eforturile facute in acest timp.

Sfarsit

Sper ca te-am ajutat! :)


likeerikae: voia rezumat la ,, războiul care m a învățat să trăiesc,, nu la ,,războiul care mi-a salvat viața,,
Gabriliano: e același lucru
Alte întrebări interesante