Limba română, întrebare adresată de jsjsjwhw, 8 ani în urmă

Rezumat mara ,doar capitolul 1 din saracutii mamei​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dinucornel78
22

Răspuns:

Mara este o vaduva cu 2 copii, descrisa ca si fiind ,,harnica,tanara si voinica". Aceasta castiga bani pentru copii ei, vanzandu-si cosurile in piata de pe tarmurile Muresului si in piata de la Arad. Mara isi striga copiii ,,saracutii mamei'' deoarece acestia sunt lipsiti de tata, considerandu-i, in acelasi timp, nepretuiti (,, Tot n-are nimeni copii ca mine!''), nereusind sa vada fiinta omeneasca fara sa o puna alaturea de copiii ei. Trica si Persida sunt descrisi ca si fiind ,,sanatosi si rumeni,voinici si plini de viata,destepti si frumosi'', dar si ,,zdrentarosi, desculti ,nepieptanati, nespalati si obraznici.''

In fiecare seara, Mara isi calculeaza veniturile obtinute, punand bani de o parte pentru ziua urmatoare, dar si in cei trei ciorapi pe care si-i pastreaza sub perna : unul pentru zilele de batranete si inmormantare, unul pentru Persida si al treilea pentru Trica.

Mara, in incercarea sa  de a impune copiilor sai trasaturile morale ale persoanelor pe care aceasta le admira, hotaraste sa-si dea fata la manastire pentru cel putin 5 ani, iar pe Trica ( in momentul respectiv elev ) sa-l dea ucenic lui Bocioaca, starostele cojocarilor din Lipova.

Alte întrebări interesante