Studii sociale, întrebare adresată de luciellalux, 8 ani în urmă

Rezumat numără stelele de lois lowry va rog repede !!!

Anexe:

luciellalux: Dau coroana !!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alinaalina30076
31

Răspuns:

Este anul 1943, iar Copenhaga este sub ocupatia nazistiilor. Annemarie, o fetita de 13 ani cu parul blond, se juca impreuna cu sora ei Kirsti si cu prietena ei cea mai buna, Ellen, pe strazile din cartierul unde locuiau. Deodata, fetele sunt optite de soldatii nazisti.Acestia le interogheaza si incearca sa le sperie.

Cu cateva zile dupa acest incident, de anul nou al Evreilor, se intampla ceva teribil. Soldatii fura cartea cu toate numele evreilor din biserica. Deoarece familia Rosen (familia lui Ellen) este de origine evreiască, familia Johansen (familia lui Annemarie) decide să îsi ajute prietenii. Asa ca părinții Rosen o dau pe Ellen familiei Johansen pentru a apara-o de soldati. In acea noapte, la ora 4 se aude un ciocanit la usa. Erau soldatii care căutau familia Rosen. Crezand ca această familie se ascude cu ei, nazistii au început să caute prin toata casa până când au zarit o fata cu parul brunet care stătea la Annemarie. Acestia incep sa puna intrebari, dar, din fericire, nu si-au dat seama.

Dimineata uramtoare, Annemarie, Kristi, mama ei si Ellen îi fac o vizita unchiului Henrik( unchiul fetelor Johansen). Acolo fetele se juca, rad si se distreaza pana noaptea urmatoare. Un sicriu este adus in casa impreuna cu niste necunoscuti. Mama lui Annemarie a spus ca matusa Brie a murit, iar acestea sunt niste cunostiene de-a ei. Dar, pana la urma, Annemarie se prinde ca totul este de fapt o minciuna. Nu exista nicio matusa Brie. Mama ei a nascocit aceasta minciuna ca fetele sa nu se sperie de ce avea sa se intaple in acea noapte. Mai tarziu, parintii Ellei impreuna cu Peter ( o cunostinta de-a familiei Johansen) sosesc acasa la unchiul Henrik. Dupa cateva ore, soldatii bat la usa. Mama spune ca este inmormantarea matusei Brie. Dupa plecarea soldatilor, Peter deschide sicriul si scoate niste haine groase pentru fiecare. Mai apoi Annemarie afla ca este un plan de evadare a evreilor din Danemarka. Iar acei necunoscuti ce se dadeau drept prietenii matusei Brie sunt, de fapt, niste evrei neajutorati. Toti oamenii din incapere se impart in doua echipe. Evreii necunoscuti se vor duce cu Peter pana la portul pescarilor unde vor fi dusi de unchiul Henrik in Suedia urmata de familia Rosen.

Cand au ajuns in port, cele doua prietene si-au luat ramas bun . Mai apoi evreii s-au îmbarcat si au pornit in siguranta catre Suedia.

Alte întrebări interesante