Limba română, întrebare adresată de pestelord5, 8 ani în urmă

rezumat pe scurt clopotnita sau horia de ion druta

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de simonagigicapirnau
16

Rezumat

Ion Druta-unul dintre cei mai importanti scriitori moldoveni ce ne-a bucurat mintea cu povestiri si dramaturgii pe intelesul celor maturi,dar si pentru cei mici. Un scriitor ce ne-a dat un adevarat izvor de istorii legate de neamul ,limba si istoria acestui pamint ce urmeaza cintul doinelor. Cu toate ca foloseste o descriere amanuntita in operele sale ,cititul lor face placere si intr-un fel anumit te farmeca.

“Clopotnita” sau “Horia”(cum i se mai spune in popor) este un roman pentru toate virstele ce imbina istoria si dragostea fata de neam si pamintul natal cu mintalitatea poporului propriu zis. Scris in 1972 , in Moscova, Druta ne  relateaza o intimplare cu adevarat tragica pentru poporul nostru,si anume arderea Clopotnitei lui Stefan cel Mare dintr-un sat cu insemnatate istorica -Capriana.

Horia Holban-un simplu profesor de istorie cu studii superioare,din Bucovina,isi arata atasamentul si dragostea fata de acea Clopotnita, ce inseamna pentru el o adevarata comoara si o dovada vie a istoriei neamului moldovenesc.

Chiar de la inceputul romanului, personajul principal,Horia,este afundat in amintirile lui legate de Capriana si totodata de Clopotnita. Astfel ne este relatat trecutul si prezentul lui Horia.In amintiri descoperim prima si in ultima lui dragoste, decizia de a deveni de la un student cu un viitor remarcabil la un simplu invatator de istorie intr-un sat de la nordul Moldovei,lectiile pe care le ducea cu clasa…Toate sunt reamintite de invatator in drum spre Verejeni (satul natal) sau spre Capriana. In drum spre una dintre destinatii, isi aduce aminte si de ploaia din 11 aprilie ce a fost una nemaipomenita, cu tunete si fulgere ce zguduiau cerul si pamintul. Se framinta intruna din cauza acelei ploi,insa cu inima lui bolnava,numai ce externat din spital,nu trebuia sa si-o forteze. 

Ajunge la gara de la Capriana ,trezit de un glas ce il striga si-i cerea parca ajutorul. si asa parca zguduit de acea voce coboara la Capriana. Acolo isi intilneste elevii care ii relateaza crunta poveste a mortii Clopotnitei. Un adevarat haos a stirnit in ochii copiilor intrebarea invatatorului:”Unde ai fost in seara cind ardea clopotnita?”. Toti elevii ramineau rusinati de lasitatea lor si nu doreau sa spuna ca in acea noapte nu au fost linga Clopotnita care sute de ani a stat de veghe asupra Caprianei. Intr-un final bietul invatator le-a permis sa plece. Stind si reflectind asupra celor intimplate a fost intrerupt de Maria, care i-a povestit despre noaptea ceea fulgeratoare,despre motivul care nu le-a permis sa fie alaturi de Clopotnita.Horia a inteles tot si s-a bucurat ca macar unul din cei 24 de apostoli au avut curajul sa zica adevarul.

“Clopotnita” pare a fi ca o bataie de clopot ce trebuie sa ajunga la constiinta tuturor cetatenilor acestui meleag. In aceasta proza vom intelege (cel putin eu personal am inteles) ca nu exista nimic mai sfint ca credinta si ca istoria unui neam.

Alte întrebări interesante