Limba română, întrebare adresată de jitarudiana, 8 ani în urmă

Rezumat povesteal fericiri basmai tataresc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ahopi
258
Povestea fericirii, basm tataresc

Cadar era un batran trist, nevasta ii murise si nu avea copii. Intr-o zi, a gasit un om de piatra. Lacrimile lui au transformat piatra intr-un tanar adevarat, care a fost de acord sa devina fiul lui Cadar. Mama lui era Aise, marea cea albastra, De bucurie ca batranul l-a salvat pe fecior de blestem, Aise i-a daruit lui Cadar o naframa fermecata care indeplinea dorintele. Cadar si-a dorit sa manance, iar naframa i-a adus tot ce a vrut, apoi si-a dorit sa gaseasca fericirea. Tanarul Tasin a plecat astfel in cautarea fericirii, catre palatul padisahului de pe Insula Galbena. Un caine alb l-a ajutat sa intre in palat. Padisahul a incercat sa-l omoare pe tanar, insa pana la urma Tasin l-a transformat intr-un om de piatra. 
Cainele alb era de fapt o fata frumoasa, numita Umie. Cei doi pleaca impreuna spre Tara Van, insa mai intai aveau nevoie de papucii de fier fermecati de la Ali-ochi-zgarcit. Pentru papuci, Ali le-a cerut marea in schimb, iar Aise a venit. Tinerii au impartit tuturor bogatiile lui Ali, apoi au zburat cu papucii catre Tara Van. Tasin s-a indragostit de Umie si cei doi s-au casatorit. Intr-o zi, Tasin a  gasit in padure un rubin urias, pe care l-a vandut pentru multi saci cu aur. Credea ca bogatia aduce fericirea. Dupa un timp, a crezut ca intelepciunea aduce fericirea si a inceput sa invete neincetat. Intr-o buna zi, a plecat in muntii stancosi unde traiau niste oameni care nu cunosteau focul. El i-a invatat multe lucruri, despre foc, fier si multe altele. Intr-un tarziu, el a inteles ca dand oamenilor fericirea, gasise fericirea si pentru el. A luat-o pe Umie si au mers catre batranul Cadar. La intrebarea lui Cadar despre fericire, Tasin i-a raspuns -„fericirea este langa tine, tata”. 
Dupa moartea lui Cadar, cei doi tineri s-au intors pe fundul marii, la Aise cea albastra, unde si-au impartasit intelepciunea fiintelor care traiesc in mare. 

Alte întrebări interesante