Limba română, întrebare adresată de evacionita, 8 ani în urmă

Rezumat povestire Palas Atena? din legendele Olimpului!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ana3109
4

Explicație:

Atena Pallas este o zeiță din mitologia greacă, asociată cu înțelepciunea, artizanatul și războiul[1], care a fost ulterior sincretizată cu zeița romană Minerva.[2] Atena a fost considerată patronul și ocrotitoarea diferitelor orașe din Grecia, în special orașul Atena, de unde cel mai probabil și-a primit numele. Partenonul de pe Acropola Atenei îi este dedicat. Simbolurile ei majore includ bufnița, măslinul, șarpele și gorgoneionul. În artă, ea este în general reprezentată purtând o cască și ținând o suliță.

De la originea ei ca zeitate tutelară, Atena a fost strâns asociată cu orașul. Era cunoscută sub numele de Polias și Poliouchos (ambele derivate din polis, adică „oraș-stat”), iar templele ei erau de obicei situate deasupra acropolei fortificate, în partea centrală a orașului. Partenonul de pe Acropola ateniană îi este dedicat, împreună cu numeroase alte temple și monumente. În calitate de patron al meșteșugurilor și țesuturilor, Atena era cunoscută sub numele de „Ergane”. Era, de asemenea, o zeiță războinică și se credea că îi conduce pe soldații în luptă ca Atena Promachos. Principalul ei festival din Atena a fost Panathenaia, care a fost sărbătorit în luna Hekatombaion din mijlocul verii și a fost cel mai important festival din calendarul atenian.

În mitologia greacă, se credea că Atena s-a născut din capul tatălui ei, Zeus, după ce a înghițit-o pe Metis de teama că va da naștere unui băiat ce-l va detrona. În mitul fondator al Atenei, Atena l-a învins pe Poseidon într-o competiție privind patronajul orașului prin crearea primului măslin. Ea era cunoscută sub numele de Atena Parthenos sau „Atena cea virgină”, dar într-un mit arhaic attic, zeul Hefaistos a încercat să o violeze. N-a reușit, iar din sperma sa vărsată pe pământ (pe Geea) s-a născut Erichthonius, un important erou fondator atenian. Atena a fost zeița patroană a eforturilor eroice; se credea că i-a ajutat pe eroii Perseu, Heracle, Belerofon și Iason. Împreună cu Afrodita și Hera, Atena a fost una dintre cele trei zeițe a căror rivalitate a dus la începutul Războiului troian.

Ea joacă un rol activ în Iliada, în care îi ajută pe ahei, iar în Odiseea este sfătuitoarea lui Ulise. În scrierile ulterioare ale poetului roman Ovidiu este relatată o poveste în care Atena a concurat împotriva lui Arachne într-o competiție de țesut, transformând-o ulterior într-un păianjen; Ovidiu descrie, de asemenea, modul în care a transformat-o pe Medusa într-o gorgonă după ce a fost martoră că a fost violată de Poseidon în templul ei. Din Renaștere, Atena a devenit un simbol internațional al înțelepciunii, artelor și clasicismului. Artiștii occidentali și alegoriști au folosit-o adesea pe Atena ca simbol al libertății și democrației. Bufnița, animalul ei sacru, este simbolul educației.

In religia si mitologia greaca, Pallas Atena este zeita intelepciunii, curajului, inspiratiei, civilizatiei, legii si ordinii, matematicii, puterii, strategiei, artelor si mestesugurilor.

Atenienii au construit Parthenonul de pe Acropole in cinstea ei. Adorarea Atenei ca patroana acestui oras pare sa vina din timpurile vechi si influenta ei a fost atat de puternica incat miturile arhaice au fost schimbate astfel incat sa faca fata schimbarilor culturale. Ca protectoare a orasului, ea s-a identificat cu el fiind adorata de multi greci din lumea antica.

Filosoful grec Platon a identificat-o pe Atena cu zeita egipteana Neith care era adorata in orasul Sais din Delta. Era zeita razboiului si a vanatorii inca dinaintea Egiptului predinastic. Martin Bernal a creat controversata teorie a unei Atena negre sugerand ca zeita si intregul cult legat de ea a fost “importat” din Egipt.

Ca si cea a fratelui ei Apollo, figura Atenei a evoluat mult in Antichitate si, in mod constant, in sensul unei spiritualizari. Doua dintre atributele ei simbolizeaza termenii acestei evolutii – sarpele si pasarea. Antica zeita a Marii Egee, ivita din cultele htoniene (sarpele), ea s-a inaltat la un loc dominant in cultele uraniene (pasarea): zeita fecunditatii si a intelepciunii; fecioara, ocrotitoare a copiilor; razboinica, inspiratoare a artistilor si fauritorilor pacii.


evacionita: Asta din chat este povestirea?
evacionita: Sau aia de sus
Ana3109: pai am făcut 2
evacionita: A Ok! Mersi mult! :)
Ana3109: cea din postare e mai mult pe istorie dar are si povestire
Ana3109: si asta la fel
Ana3109: cu plăcere!
Ana3109: Dar mie îmi place mai mult a 2 a
Ana3109: acum depinde de tine
evacionita: Mulțumesc!
Alte întrebări interesante