Limba română, întrebare adresată de ionutabarbu, 8 ani în urmă

rezumat Puiul de Ioan Al. Bratescu ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sophia321654
3

Răspuns:

Într-o primăvară o prepeliță venită din țările calde începe să-și construiască cuibul într-un lan de grâu. Timp de șapte zile face șapte ouă din care după treizeci de zile ies șapte pui.

Prepelița avea mare grijă de pui, îi hrănea, iar la semnalul ei “Pitpalac” toți puii erau lângă ea.

Într-o zi de iunie însă, puiul cel mare nu a alergat numaidecât când a auzit chemarea prepeliței și a fost prins de fiul unui țăran. Deși, la rugămintea tatălui său l-a eliberat, puiul s-a speriat foarte tare.Timpul trecea, iar prepelița a început să-și pregătească puii pentru marea călătorie ce urmau să o facă la toamnă. Așadar, dimineața și seara îi învăța să zboare.

Puii avansau, dar iată că la sfârșitul lunii august un vânător își face apariția, iar puiul cel mare, neascultând indicațiile prepeliței se alege cu o aripă ruptă.

Zilele au trecut, iar toamna și-a făcut apariția cu vremea ei posomorâtă. Iar prepelița știa că puiul cel mare nu-și va mai reveni. În sinea ei se dădea o luptă, voia să-și protejeze ceilalți pui de frigul toamnei și să plece, dar și să rămână cu puiul cel mare.Într-una din zile se hotărăște, și-și ia zborul fără să privească în urmă. Puiul de prepeliță, rămas singur, își dă viața odată cu apariția primei ninsori, urmată de un ger aprig.


sophia321654: coroana?
Alte întrebări interesante