Istorie, întrebare adresată de ninjalau22, 8 ani în urmă

rezumat războiul troiei​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gigisnsnsnsn32
22

Razboiul Troiei este,intai de toate,un fapt istoric devenit apoi legenda.Grecii epopeei clasice erau elenii, locuitori ai Eladei.In ILIADA si ODISEEA lui Homer, acestia reprezentau populatia din sudul Tesaliei, supusi lui Ahile-mirmidoni.
La expeditia impotriva Troiei au luat parte,pe langa atrizi si aheenii (argienii si danaii).Aheenii vorbeau o greaca arhaica dovedita de tablite de lut ars cu inscriptii,descoperite la Cnossos-Creta(capitala lui Idomeneu);la Micene-Argolida(Agamemnon) si la Rylos-Mesenia(Nestor).
Michael Ventris,in 1953 a descifrat acele tablite,scrierea fiind compusa din circa 80 de semne reusind astfel sa promoveze aheenii de la preistorie la istorie.Aceste texte constau in inventare,contabilitate.Descifrarea acestor tablite este cruciala pentru istoria limbii grecesti care incepea cu ILIADA(poem compus spre anul 800 i.e.n.).Limba greceasca din ILIADA si ODISEEA,putem studia in comparatie cu cea a erilor lui Homer-greaca arhaica.Era o limba “atat de clara,supla si muzicala,limba literalmente poetica”…”curgatoare ca un izvor,melodioasa ca un cantec,ordonata gratie particulelor sale”.
Aheenii nu au fost primii ocupanti ai Greciei,ei urmand pelasgilor care nu erau indoeuropeni.Aheenii au preluat unele cuvinte de la pelasgi care insa nu sunt de origine indoeuropeana:labyrinthos,thalassa(mare);frantuzescul “mer”vine din latinescul”mare”care este indoeuropean.Se presupne ca aheenii,traind departe de coasta au uitat cuvantul specific si au preluat unul.
Cuvantul labyrinthos ne orienteaza catre labirintul lui Dedal din Cnossos din care Teseu va reusi sa supravietuiasca datorita firului dat de Ariadna,deci spre Creta.Civilizatia Cretei era numita fie minoica (Minos- regele legendar al Cretei),fie egeeana (datorita flotei puternice,Minos si-a rasfrans puterea asupra insulelor Marii Egee).
In a doua jumatate a secolului al xv-lea,aheenii au cucerit Cnossosul,adaptandu-se si asimiland aceasta civilizatie superioara lor.Astfel a luat nastere populatia aheeana sau miceniana(Micene-oras regal).In ILIADA,Idomeneu era vasal pentru Agamemnon,in legendele lui Teseu,Minos impunea tribut atenienilor.
In expansiunea lor catre Cipru si Asia Mica s-au itersectat cu Troia(Ilion),regina Dardanelelor(Helespont).
Troia era un adevarat tezaur,iar presupusul motiv al inceperii razboiului consta in rapirea unei printese aheene,cumnata regelui din Micene ,de catre un tanar fiu al lui Priam.Razboiul troian,”razboiul vesel”a durat zece ani incheindu-se cu stratagema calului de lemn.Savantul alexandrin Eratostene este de parere ca cetatea a fost cucerita in 1183 si nu in 1280.Dupa incheierea razboiului incepe declinul:Agamemnon,intors la Micene,moare sub secure.
Civilizatia minoica a cretanilor si civilizatia miceniana a aheenilor apartineau epocii bronzului.Dorienii condusi de fiul marelui erou Heracles I-au cucerit pe aheeni si au adus fierul.Unii aheenii s-au intors pe coastele Asiei Mici unde elogiau in versuri povestiri de razboi si glorie,fiind numiti aezi.Astfel ia nastere epopeea greaca.Unul dintre aezi,nascut la Smirna si traind la Chios aproximativ intre 800-750 a retinut doua episoade epice legate de Troia:mania lui Ahile,intoarcerea lui Ulise.Poetul era Homer.
ARTA MINOICA face referire la descrierea civilizatiei in ILIADA si ODISEEA.Palatul din Cnossos-reconstruit de englezul Arthur Evans uimeste prin grandoare si decoratiuni.Planul este indraznet,cu pereti-arcade,face sa alterneze culori sumbre cu incaperi brusc luminate,evocand ideea de labirint.Sala de baie-asaminthos era foarte confortabila.Sala tronului este intesata cu fresce celebre:printul “cu flori de crin”,purtatorul de vas,Pariziana.
Femeile minoice aveau rochii cu volane in forma de clopot,descoperindu-si sanii,fiind radical diferite de grecoaicele din ep.clasica.
Palate au mai fost descoperite in Creta la Mallia,Phaistos;Haghia Triada-un sarcofag infatisand cultul mortilor:sacrificiu pe un mormant,aparitia mortului.
Cretanii ne-au lasat si alte vestigii:coliere,cercei,sabii de parada cizelate,vase de baut.In cantul XVlll al ILIADEI redau scenele zeului Hefaistos pe scutul lui Ahile:
“Mai faureste pe scurt el mesterul inca o hora




tu alegi ce ti se pare mai bun
Alte întrebări interesante