Limba română, întrebare adresată de Andrei111777, 8 ani în urmă

rezumat ridichea ce-a uriasa medeleni.DAU COROANA

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cosmindesteptu1
4
In capitolul 1 ,, Potemkin si Kami- Mura, autorul prezinta joaca lui Danut cu zmeul sau si venirea rudelor. Danut nu poate sa-si inalte zmeulsi-l ajuta doi tarani.Apoi merge la gara, unde ii intampina pe tatal sau, pe Olguta, sora sa, pe Monica prietena Olgutei.In perioada aceea era razboiul ruso-japonez. Amiralul rus era Potemkin, iar cel japonez Kami- Mura. Cei doi frati isi inchipuiau ca sunt ei, pentru oricum nu se intelegeau.Aveau pusti si uniforme asemeni marilor luptatori. Monica o sustinea mereu pe Olguta, ca un soldat loial.
Capitolul 2 ,, Casuta alba si rochita rosie"Olguta iubea foarte mult pe cineva care nu-i era bunic, dar totusi il adora. El era mos GHeorghe.El le oferea mereu copiilor roscove si pere de la Otaleanca. Casuta alba este casuta lui mos Gheorghe langa care a pus un leagan doar pentru Olguta.Monica purta mereu o rochita neagra, primita de la bunica sa, care murise. Doamna Deleanu, mama Olgutei, ii facu o rochita albastra si i-o darui. Olguta  vazuse ca si rochita sa cea  noua este gata. Nu stia cum sa i-o ceara mamei, asa ca incerca sa o pacaleasca. Incerca sa o convinga ca e sarbatoare si isi primi rochita, care era rosie.
Cap. 3- ,, Herr Direktor"In acest capitol este vorba de  venirea lui Herr Direktor, unchiul lui Danut, ce a venit insotit de prietenul sau, Herr Kulek, aducandu-le cadouri tuturor, din Japonia. Apoi toti s-au costumat si au mancat martipan.
Cap. 4- ,, Mediul Moldovenesc"In acest capitol ,Herr Direktor incearca sa-i convinga pe sotii Deleanu ca ar trebui sa-l trimita pa Danut la un liceu din Bucuresti.S-ar duce la un internat,iar la sfarsit de saptamana s-ar plimba prin capitala. In alta vacanta ar merge prin Italia, Spania, Franta si ar invata limbi straine, dar ar veni si la Medeleni.Doamna Deleanu realiza ca ca nu l-ar mai vedea pe Danut prea mult si se intrista, dar realiza ca viitorul lui depindea de asta si accepta, convingandu-l si pe Danut.
Cap. 5 ,, Robinson Crusoe"A doua zi dupa marea lui decizie, Danut merse in pod unde unde gasi o carte de aventura cu un erou pe nume Robinsoe Crusoe, gandindu-se daca a facut alegerea corecta.Eroul manca piersici ca si el, trebuia sa plece departe , departe de casa ....Parca se regasea in acea carte.Din cauza plecarii lui Danut, Olguta era trista. Incepeau sa fie doi frati adevarati.
Capitolul 6- ,, Papusa Monicai" Monica avea un mic secret despre papusa ei. Ii croise o rochie  foarte frumoasa cu buzunar. Dupa ce adormise Olguta , scrise pe un biletel ,, Monica il iubeste pe Danut din tot sufletul" si-l puse in buzunarul papusii, iar papusa o ascunse in patul lui Danut.Dar Danut cand a gasit-o in patul sau a crezut ca e o gluma de-a Olgutei si o tunse la chelie, dupa care i-a facut mustati si a aruncat-o in pod.
Cap 7- ,,Mos Gheorghe, nu tragi din lulea?"In acest capitol este vorba de mos Gheorghe,aflat in stare grava, se stinge sub ochii Olgutei.Cap.8- ,, Sfarsitul unui an scolar"Danut terminase al patrulea an la liceul Lazar din Bucuresti si este insotit de unchiul sau care-i luase o garsoniera. Era ,, garsoniera tanarului Deleanu". De acum avea casa lui.
In urmatorul capitol autorul il prezinta pe Neculai care ii aduce Monicai niste carti trimise de Danut.In ultimul capitol , Olguta ii face o vizita lui Danut la Bucuresti, pentru ca la sfarsitul anului, Danut vine la Medeleni insotit de prietenul sau, Mircea in vacanta de vara. 


Andrei111777: mai scurt
Alte întrebări interesante