Limba română, întrebare adresată de beni27, 9 ani în urmă

rezumat romanului ion de liviu rebreanu


crisperla: pe scurt... da?
beni27: da

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
69

Citim cu atenție romanul Ion de Liviu Rebreanu, pentru a putea realiza un rezumat astfel:

Ion Pop al Glanetașului doreștete pământul cu o patimă mistuitoare. Provenind dintr-o familie săracă, a crescut pizmuind pe cei bogați, dorind cu orice preț să aibă pământ mult. În acest scop, o seduce pe Ana, fiica lui vasile Baciu, deși era urâtă și nu o iubea. Urmărind-și cu viclenie și tenacitate scopul, ion intră în posesia pământurilor la care jinduia. Dar iubirea ascunsă pentru Florica, frumoasă și săracă și căsătorită cu George Bulbuc, nu îi dă pace.

Tratată inumat de către Ion și de către tatăl ei, Ana se sinucide. Copilul ei și a lui Ion se îmbolnăvește și moare, spre disperarea lui Ion, care vedea în el granița păstrării pământurilor lui Vasile Baciu.

Cu un destin implacabil, Ion este ucis de către George Bulbuc, soțul Floricăi, fiind astfel pedepsit pentru faptele sale nelegiuite.

 

Ne amintim:

După ce la începutul secolului XX, literatura română fusese orientată spre idilizarea lumii satului, perioada interbelică a însemnat o reașezare a discursului literar în fața exigențelor valorii estetice, permițând scriitorilor o mare varietate de mijloace de reprezentare a realității.

Între prozatorii vremii, Liviu Rebreanu stă în linia întâi, fiind și cel care prin Ion deschide larg calea romanului românesc modern, dând o capodoperă în maniera realismului dur.

Acțiunea romanului este dispusă pe două planuri, care se derulează paralel și se intersectează, constituind imagini ale aceleiași lumi: planul țăranilor, cu Ion în centru, și al intelectuașității rurale.

Mai multe despre romanul Ion de Liviu Rebreanu aici: https://brainly.ro/tema/548992

Succes și spor la lecții!

#SPJ2

Alte întrebări interesante