Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Rezumat scurt Dumbrava Roșie

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marininacp2pae6
25

Dumbrava Rosie - de Vasile AlexandriAparitia : 
Opera a fost creata in 1872 , publicata tot in acelasi an in paginile revistei „Convorbiri literare”. 
Urmareste o pagina din trecutul glorios al poporuluirealizinduse o fresca din timpul domniei lui Stefan cel Mare . 
Este alcatuita din mai multe episoade care cuprind evenimente importante din viata si lupta poporului . In decursul episoadelor iese in evidenta vitejia poporului care cu pretul vietii invinge navalitorii . 
1 . Albert se pregateste sa atace si sa cucereasca Moldova in urma unui vis . (1496) 
2 . Lesii navalesc in Moldova : semne prevestitoare de nenorocire .
3 . Moldovenii se retrag in munti .
4 . Cei opti raspund chemarii lui Stefan cel Mare .
5 . Tabara leseasca asezata pe cimpia din Dumbrava dominata de urgie . Semne prevestitoare de nenorocire . 6 . Tabara romana cu bucava care vegheaza cu gindul la ce va urma evocind fapte de glorie . Indirect intra in scena Stefan cel Mare prin intermediul unui cintec popular . 
7 . Stefan cel Mare se adreseaza subliniind ce a realizat ca domn , lauda eroi si isi exprima hotarirea de a invinge . 
8 . Prezentarea alternativa a celor doua taberesi conducatorii in timpul luptei . 
9 . Lupta cumplita care se termina cu victoria Moldovenilor si fuga lesilor .
10 . Invinsii sint pusi sa care dumbrava si s-o semene cu diinda . 
11 . Revenirea in prezent .
Personajele : 
Eroii au nume de balada , sint prezentati din punct de vedere firia si moral . Sint prezentati ca o obiectivitate , dar si ca niste indiviz . Figura dominanta este a lui Stefan cel Mare prezentata in mod direct de catre el insusi , mod indirect prin cantec si vorbele ostasilor . 
Realizarea artistica : 
Alecsandrii foloseste antiteza pentru a reliefa cele doua personaje individuale Stefan cel Mare si Albert dar si personajul colecti armata romana si polona . Elemente ale stilului oratoric prin discursul lui Stefan in fata ostasilor . Descrierea bataliei din codrii asminului : Alecsandrii realizeaza un paralelism inter personaje si ostiri . Elemente vizuale si auditive . 
Opera epica de mare intindere alcatita dintr-o suita de episoade cu unul sau mai multe personaje reprezentative pentru mediul social si pentru momentul istoria pe care il reflecta . Poemele sint de mai multe feluri : poem eroic , poem social ; 1907 al lui Tudor Arghezi , poem filozofic : Luceafarul lui Eminescu. 
Epopee : IliadaIliada este atribuita lui Homer care a trait in secolul IX inaintea erei noastre . 
Tema operei relateaza evenimente petrecute in mileniul al 2-lea i.e.n. legate de razboiul Troian , ne gasim in ultimul an din cei zece cit a durat asediul Troiei . Faptele sint determinate de Ahile cel mai viteaz dintre ahei si Agamemnon regele aheilor . 
Compozitia : 
Cuprinde invocarea muzelor ( adresarea la puteri supranaturale sa-l ajute pe cintareti in evocarea faptelor ). : 
In castea grecilor a izbucnit molima pentru ca Apolo voia sa-l pedepseasca pe Agamemnon pentru ca refuza sa restituie preotului Hriseis pe fiica acestuia . Cind afla de la preotul Calhas cauza urgiei accepta s-o restituie dar in locul lui o ia pe frumoasa Briseis sclava preferata a lui Ahile . Adinc jignit Ahile se retrage din lupta cu ostasii sai cerindui mamei sale zeita Tetis sa-l razbune . Zeita se adreseaza lui Zeus sa razbune fiul si sa ajute pe troieni in lupta cu ahei . 
Aheii vor inceta sa lupte dar istentele lui Ulise o reiau . Se incearca sa se ajunga la o intelegere a sortii luptei sa fie decisi de confruntarea dintre Menelau si Paris . I opune Zeus si Paris este rapit de Aphrodite iar Menelau este ranit de sageata lui Andoras . Aheii sint impinsi pina la corabii desi sint ajutati de Hera si Atena , disperati incearca sa-l determine pe Ahile sa reintre in lupta . Nici insistentele lui Patroclu cel mai bun prieten a lui Ahile nu reusesc . Ahile il lasa pe Patroclu sa-ii ia armele lui . Moartea lui Patroclu trezeste o mare durere in sufletul lui Ahile . Intrand in lupta cu ajutorul zeilor Ahile iese invingator . 
Punctul culminant al epopei este lupta dintre cei doi eroi care se termina cu moartea lui Hector . Are loc arderea perug a lui Patrocle si jocurile sportive . 
Il aduce oe Priam regele troienilor noaptea in cortul lui Ahile , el vine cu daruri ca sa rascumpere trupul lui Hector si sa-l arda perug . In fata rugamintilor lui Priam ura lui Ahile se transforma in mila . 
Alte întrebări interesante