Rezumat scurt Luceafarul de Mihai Eminescu
Răspunsuri la întrebare
Poemul "Luceafărul" de Mihai Eminescu e constituit din patru tablouri:
Primul tablou (strofele 1 – 43) ne prezintă începutul fantasticei povești de iubire dintre doua ființe care aparțin unor lumi opuse.
- Luceafăr (geniu, ființa superioară, cerescul, cosmicul)
- fata de împărat (simbolul concretului, al omului comun, terestru).
Tema este aspirația omului comun, pământean către absolut si a spiritului superior către ce este pamântesc. Luceafărul o contemplează pe Cătălina, se îndrăgostește, ea îl observă, îl cheamă. Comunicarea se produce prin intermediul visului.
Al doilea tablou (strofele 44 – 64) descrie un început de idila intre două ființe care aparțin aceleiași lumi; cadrul este doar terestru.
Cătălin și Cătălina pot fi văzuti ca simbol al 'cuplului' în plan uman. Cătălina îl acceptă pe Catalin, realizând ca ei doi sunt parte din aceeași lume. Atmosfera este intima, cu gesturi familiale. Comunicarea este acum directă.
Al treilea tablou al poemului (strofele 65 – 85) prezintă călătoria Luceafărului prin spațiul cosmic si convorbirea cu Demiurgul. Planul este cosmic cu o atmosfera glacială. Demiurgul este rugat să-l facă muritor, cerere care îi este refuzată. În dialogul cu Demiurgul, Luceafărul este numit Hyperion.
Al patrulea tablou (strofele 86 - 98) ne duce din nou in planul terestru, dar și în cel cosmic. Hyperion, devenit din nou Luceafăr se întoarce pe cer. Luceafărul îi observă pe cei doi îndrăgostiți pământeni, își înțelege condiția și se retrage în singurătatea lui. Dialogul între cele două lumi nu mai este posibil.
Bine de știut!
„Luceafărul” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu. A fost publicată în 1883.
Un rezumat poți găsi și aici https://brainly.ro/tema/2744734 #SPJ2