Studii sociale, întrebare adresată de anns03, 8 ani în urmă

Rezumat Statutul Elevului de maxim 3 pagini. Va rog frumos!!! îmi trebuie până mâine seara!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de f1adressfortiktok123
2

Salut, sper sa te ajute și spor la teme !

Statutului Elevului, document care reglementează, începând cu noul an şcolar, drepturile şi obligaţiile tuturor elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ din perimetrul României.

Este, consider, ceva mai mult decât firesc şi normal, ce merită a fi salutat.

Dar citindu-l, aflu cu surprindere, chiar din titlul pompos, că odată cu intrarea în vigoare a Statutului, PROFESORII VOR FI EVALUAŢI DE … ELEVI! Să vezi şi să nu crezi! Pur şi simplu, în ce mă priveşte, am rămas perplex! Sincer, nu-mi vine să cred!

Cum adică, s-au inversat lucrurile? Normalul devine… anormal?! Atunci, în asemenea împrejurări (prevederi statutare), spuneţi-mi ca să înţeleg: ce rost mai are profesorul? Care-i locul omului de la catedră? La catedră sau în bănci?!

Sunt ferm convins că nimeni nu-i împotriva acordării unor drepturi, fireşti şi normale, pentru elevi, dar o asemenea prevedere mi se pare total injustă, ieşită din comun! Odată aplicat în practică, acest nou drept va diminua considerabil autoritatea şi prestigiul celui(încă) aflat la catedră. Relaţia elev-profesor nu va mai fi sudată, aşa cum consideră Dl Vlad Ştefan, preşedintele Consilului Naţional al Elevilor, în articolul din ziarul amintit, ci, dimpotrivă, puternic afectată, deteriorată.

Nu credeţi că s-a ajuns mult cam departe cu drepturile, încât un şcolar să aibă dreptul (calitatea) de a contesta nota primită şi, implicit, probitatea profesională a profesorului? Un drept strâmb, dacă poate fi numit aşa, de ne-imaginat nu numai pentru mine – considerat, probabil, de unii contestatari ai celor scrise “un închistat, depăşit de evenimente” – ci, cred, şi pentru mulţi alţi concetăţeni care gândesc normal, logic.

Prin această nouă înlesnire năstruşnică, orice elev, mai puţin dotat intelectual sau leneş şi indisciplinat, poate oricând să conteste nota primită, considerând în felul lui că “profu’” nu-i tocmai pe placul său!

Ce mai poţi să spui?! Doar dacă o să fie aplicată aceasta uimitoare prevedere, în şcoli va fi prăpăd! Să vedeţi ce tărăboi o să genereze în toate instituţiile de învăţământ.! Inclusiv prin inspectoratele şcolare şi ministerul de resort.

Din câte am mai aflat, elevilor li s-a mai oferit un drept, la fel de curios şi neavenit: dreptul de a folosi telefonul mobil în şcoală, inclusiv în clasele de curs! Această nou tărăşenie (aşa o consider), alături de cea prin care profesorii ar putea primi de la elevi, calificative pe activitatea de la catedra, se vrea, probabil, să fie drept o nouă dovadă de… modernizare, de “europenizare” a învăţământului autohton!

Oare nu-i deajuns că, de ani buni, a fost înlăturată obligativitatea uniformelor şcolare, că, în unele locuri, sălile de curs se transformă tot mai mult în originale scene de… paradă a modei, iar ţinuta vestimentară, mai ales a elevelor, se apropie de indecenţă, că agresarea fizică şi verbală a unor cadre didactice de către elevi sau de părinţii acestora e cam des întâlnită, etc, etc, fără a mai vorbi ne nivelul submediocru de pregătire de care dau dovadă foarte mulţi elevi sau absolvenţi ai şcolilor de diverse grade şi profile?!

Iată însă, că am ales şi în învăţământ, calea libertăţii depline a “omului modern”, cu fel de fel de reţele de socializare, cu shopping şi club, cu maşini şi “motoare bengoase”, în detrimentul unei ordini şi discipline şcolare!

Aşa stând lucrurile, n-avem ce face acum. Mergem tot înainte! Părerea mea (exprimată de altfel în tot ce-am scris mai sus) este că nu prea ştim unde şi, mai ales, cum!?

Probabil că vom vedea pe parcurs, în ani. Doar suntem români. Ne descurcăm!


anns03: mulțumesc mult!
rvacoroama0511: ms
Alte întrebări interesante