Limba română, întrebare adresată de cristimanea83, 8 ani în urmă

Rezumat toată cartea cartea Hotaru Nestatornic dau coroană.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cicimun10
1

Rezumat: Familia avocatului Iorgu Deleanu se retrage vara se retrage vara la tara, la mosia de la Medeleni, din Moldova. Moșia este a sotiei sale,Alice Deleanu, iar aceasta o mostenise de la tatal ei, conu Costache Dumșa. Dupa moartea lui, mosia a fost pentru o vreme guvernata de o matusa apriga,Fița Elencu. Pe atunci doamna Deleanu era si ea un copil, apoi o tanara care a trait o frumoasa poveste de dragoste cu tanarul ei profesor de filozofie, domnul Deleanu,cu care ulterior s-a si casatorit. Impreuna au doi copii,pe Olguța și Danuț, si o infiaza pe Monica,care nu mai are pe nimeni decat pe ei.

Cartea incepe in vacanta de vara a copiilor. Cele doua fetite aveau 10 ani, iar pentru Danuț,un baietel de 12 ani viata de scolar mic s-a incheiat. Urmeaza sa faca cele patru clase ale cursului inferior. Parintii nu planuiesc ca fiul lor sa-si continue studile departe de casa,insa familia primeste o vizita neasteptata de la fratele domnului Deleanu,Grigore, poreclit de copii Herr Direktor, pentru aspectul,educatia si disciplina sa germana,dar mai ales pentru conducerea unei activitati desfasurate in comun cu industriasi germani. Facuse studii de inginerie in Germania,iar acum in calitate de unchi,cu gandul la datoria unui om care nu are pentru sine familie si copii ci doar nepoti,le propune sotilor Deleanu sa ii incredinteze lui educatia lui Danuț.

Danuț consimte intr-un moment de deznadejde sa plece la scoala ,la Bucuresti sub atenta indrumare si camaraderie a unchiului sau.

Vacanta de vara goneste in mersul iute al cailor de la Medeleni manati cu bunatate si pricepe de Moș Gheorghe pana la hotarul lumii de dincolo. Copilaria cu pozne, cu planuri sirete de razbunare si de lovituri sub centura,nascocite si aplicate de copii in lumea lor, isi consuma si ea ultimele clipe de savoare.


cicimun10: mai trebuia sa mai adaug ceva dar nu ma mai lasa brainly ul nu stiu de ce cred ca am scris prea mult daca chiar vrei til scriu aici un comentariu
cicimun10: am editat rezumatul si am pus si ultima parte. Mult succes!
Alte întrebări interesante