Limba română, întrebare adresată de czambel, 8 ani în urmă

rezumatul basmul aleodor​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Călinjenius
15

Răspuns:

Era odată un împarat care îşi dorea să aibă şi el un copil. Dorinţa  i se îndeplini, şi Dumnezeu îi dădu un fecior foarte frumos.

    În ceasul morţii, împaratul îşi sfătuieşte fiul să nu vâneze pe moşia lui jumatate-de-om-călare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, deoarece cine calcă acolo nu scapă nepedepsit.

    După moartea împaratului, Aleodor cârmuieşte întelep ţara şi respectă cu sfinţenie sfatul împaratului său, dar într-o zi pe când se afla la vânat, greşeşte şi calcă pe pamântul pocitaniei de om. Aceasta îi cere fiului de împarat să-i aduca fata lui Verdeş-Împarat, dacă vrea să-l ierte pentru că-i clcase moşia.

    Plecat la drum, întalneşte o ştiucă, un corb şi un tăune cărora le cruţă viaţa şi îi ajută primind din partea acestora promisiunea că îl vor ajuta la nevoie. Ajungând la curtea lui Verdeş Împarat, Aleodor află că pentru a dobândi fata, trebuie să depăşească trei încercări.

    Cu ajutorul noilor săi prieteni, fiul de imparat iese învingător la sfârşitul celor trei probe.            

    Aleodor o duce la Pocitanie, dar aceasta refuză să se căsătorească cu o asemenea fiinţa. De accea, de necaz Pocitania plesnesşte şi moare.

    În această situaţie, Aleodor îşi întinde împărăţia şi pe moşia Pocitaniei şi se căsătoreşte cu fata lui Verdeş –Împarat, spre bucuria supuşilor sai.

Explicație:

Alte întrebări interesante