rezumatul cărți numără stelele repede vă rog
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Acţiunea romanului „Numără stelele. O poveste din Copenhaga” de Lois Lowry o are ca protagonistă pe o fetiţă de numai zece ani, Annemarie Johansen. Micuţa este înaltă şi suplă, cu părul blond-argintiu. Perioada în care au loc evenimentele prezentate este perioada ocupaţiei naziste din Danemarca, anul 1943.
Eroina are o soră mai mică, de numai cinci ani, pe nume Kirsti. Însă, mai avusese şi o soră mai mare, pe Lise, care la vârsta de optsprezece ani urma să se căsătorească cu Peter Neilsen, dar, tânăra şi frumoasa domnişoară şi-a pierdut viaţa într-un accident teribil cu două săptămâni înainte de nuntă.
Zilnic, Annemarie şi Ellen, buna sa prietenă, mergeau la şcoală împreună şi tot împreună se întorceau acasă, în timp ce Kirstise se ţinea mereu după ele, ori o lua înainte alergând, dar era mereu cu cele două prietene. La prânz, mamele lor se întâlneau pentru a savura cafeaua, după care doamnele se apucau să croşeteze mănuşi. Eroii noştri treceau printr-o perioadă grea; după lăsarea întunericului, se luminau cu ajutorul lumânărilor, iar cartofii le deveniseră singura mâncare pusă pe masă în fiecare seară, în ultima vreme. Nici un cetăţean din Copenhaga nu avea voie să iasă din casă după ora opt.
Ellen şi familia sa erau evrei, deci armata era pe urmele lor, aşa că fetiţa a fost lăsată în grija familiei Johansen, în timp ce părinţii săi şi-au căutat salvarea în altă parte. În noua familie, Ellen a luat locul surorii pierdute, Lise, atunci când apartamentul gazdelor a fost vizitat pe neaşteptate de soldaţi, în căutarea de informaţii cu privire la familia de evrei din care făcea parte şi micuţa Ellen.
Pentru o mai mare siguranţă, mama lui Annemarie a decis să-şi ia copilele, dar şi pe micuţa prietenă a fiicei sale şi să meargă la fratele său Henrik. În casa acestuia, toate cele patru suflete vor fi ferite de atenţia soldaţilor dar şi de forfota oraşului.
De aici şi până la plecarea evreilor în Suedia nu a mai fost decât un pas. Cu ajutorul unchiului Henrik, dar şi a altor pescari, mai mulţi evrei au fost transportaţi cu bărcile de pescuit, pe malul celălalt, pe malul Suediei, în speranţa găsirii unui loc sigur.
La doi ani după aceste evenimente, pe când micuţa Annemarie împlinise doisprezece anişori, războiul a încetat, iar râsetele şi voia bună au umplut din nou străzile Danemarcei.
Cunoscut pentru subiectele controversate abordate, Lowry este deţinătorul mai multor distincţii literare, semnificativă fiind Medalia Newbery, primită pentru romanele „Darul lui Jonas” (puteţi citi recenzia pe blog) şi „Numără stelele. O poveste din Copenhaga”.
Opera de faţă prezintă o poveste tulburătoare despre altruism, curaj şi iubire, într-o lume stăpânită de frică. Este o operă captivantă, care pe alocuri creează tensiune, ţinând cititorul cu sufletul al gură. Este scrisă într-un mod simplu şi plăcut, care-l fascinează pe iubitorul de lectură. Mie mi-a plăcut mult şi nu am putut să o lăs din mână până la ultima pagină. O recomand cu mare încredere!
Coronița?