Limba română, întrebare adresată de radututulan61224, 8 ani în urmă

rezumatul cartii "Cum mi-am petrecut vacanta de vara"
dau coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Cuceritorul162011
0

Răspuns:

Luca, personajul principal, scrie de-a lungul unei veri întregi (iunie, iulie, august, septembrie) o (lungă) compunere despre cum şi-a petrecut vacanţa de vară. E o temă pentru școală, iar cum băiatul, dacă se apucă de ceva, se apucă, iese o adevărată carte din descrierea aventurilor sale petrecute pe parcursul celor patru luni de vacanță.

Vocea narativă a lui Luca este autentică fiindcă în țesătura ei nu intervine nici o analiză psihologică, nici un verdict, nici un diagnostic, e doar naraţie pură prin filtrul unui copil.

Autorul compunerii are memorie bună, aşa că în ultimul capitol ne spune că „După vară toamna este cel mai frumos anotimp“. El relatează la început întâmplări banale, îşi clasifică dihotomic prietenii în „băieţi de ispravă“ şi „japiţe ordinare“, primele zile ale vacanţei se scurg liniştit, dar monotonia este spartă de un accident ciudat, în urma căruia moare bunica, în aparenţă lovită de o găleată căzută de la înălţime pe şantierul casei. E un punct de inflexiune începând de la care lucrurile o iau razna de-a binelea, se petrec tot felul de aventuri care de care mai sinistre şi încâlcite, Luca e răpit de cei doi muncitori de pe şantier, Costel şi Onedin, au loc urmăriri, evadări spectaculoase, ameninţări cu pistolul şi răsturnări de situaţie (Onedin e omorât de Costel) şi câte şi mai câte.

Sper ca te-am ajutat


radututulan61224: nu mai da alea deja puse
radututulan61224: ca astea nu ma ajuta cu nimic
Alte întrebări interesante