Rezumatul fragmentului "Corigența" de Mircea Eliade, Urgent!
Răspunsuri la întrebare
MAI JOS AI REZUMATUL
răspuns
Corigenţa reprezintă capitolul şapte din prima parte a Romanului adolelescentului miop de Mircea Eliade. Atât fragmentul, cât şi romanul prezintă problematica adolesecenţei, din perspectiva mediilor prin care trece personajul: şcoala, grupul de prieteni.
Structura romanului: trei părţi cu câte zece, nouă, respectiv 8 capitole, dintre care majoritatea prezintă probleme legate de viaţa şcolară.
Rezumat:
Fragmentul propus în manual prezintă capitolul cu acelaşi nume, capitol care începe brusc cu hotărârea luată de personaj de a învăţa serios la matematică, fiind ameninţat de corigenţă. El îşi construieşte un plan riguros de studiu, cu puţin somn, astfel ca după trei zile să ştie tot ce n-a învăţat într-un an întreg.
Planul pare viabil, însă apar prea multe impedimente în realizarea sa efectivă: adolescentul este tentat să citească altceva, pierde vremea cu lucruri inutile, ca strategie de amânare, doarme prea mult, citeşte istorie literară. Din când în când mai citeşte la trigonometrie, dar nu se străduieşte să înţeleagă.
Este convins că nu e imposibil, însă în cele din urmă recunoaşte în faţa familiei ceea ce în sufletul său era limpede: că va amâna matematica pe toamnă, urmând ca toată vara să studieze temeinic.
Stările prin care trece personajul:
Stare iniţială: Entuziasm, determinare,
Stare mediană: neplăcere, angoasă, agitaţie interioară,
Stare finală: renunţare, recunoaştere a hotărârii premeditate.
Discrepanţa dintre planul construit şi realitatea întâmplărilor:
Planul: intervalul 14:00-22:00- studiu intens, 02:00: dimineaţă-odihnă, dimineaţă-studiu.
Prima zi- trigonometria, a doua zi-algebra, atreia zi – aprofundarea, a patra zi- răspunsul.
În realitate: citeşte altceva, îndepărtează sursele de distragerea a atenţiei, descoperă tot felul de impedimente, dialoghează cu propriul eu
- timpul se dilată şi se reduce în funcţie de activitatea efectuată, îşi dă seama că nu e decât un adolescent, devenind conştient de hotărârea sa.
- Îşi recunoaşte hotărârea, cu o atitudine mândră.
COROANA TE ROG FRUMOS! SUCCES LA TEME