Limba română, întrebare adresată de iulia38p, 9 ani în urmă

rezumatul hanu ancutei .dau coroana!! va rog!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexandraalii9oyw2er
5
În volumul „Hanu-Acuței”, Mihail Sadoveanu recurge la la tehnica literara numita poveste în poveste sau povestire în ramă, sau narațiune în narațiune, deoarece în cadrul firului epic al volumului intervin istorisiri relatate de fiecare dată de alt oaspete de la hanul Ancuţei, acesta particularizându-se printr-un stil propriu. Personajele-povestitori sunt fie participanți direct, fie martori ai întâmplărilor istorisite cu plăcere și cu ambiția ca povestirea lui va fi mai impresionanta decât cele anterioare, deoarece „Cine le spune mai frumos, acela are lauda mai mare”, susține comisul Ioniță.
Trăsături ale povestirii:

Ca specie este o povestirea deoarece prezintă dimensiuni reduse (mai mari decât ale schiței dar mai mici decât ale nuvelei. Naratorul are o mare implicare în faptele povestite. Accentul cade pe situația narată și nu pe personaj, se observa caracterul epic. Construcția subiectului este mai puțin riguroasa, acțiunea desfășurându-se mai relaxat. Presupune o atmosfera propice și un anume ceremonial al spunerii, respectă ritualul captării atenției prin stârnirea curiozității. Timpul evocat este cel trecut, chiar mitic recreat prin povestire. Și nu în ultimul rând presupune o relație speciala de comunicare între narator și receptor, ceea ce imprima textului oralitatea stilului.

Este o povestire în ramă deoarece timpul narativ este cel al trecutului, modalitatea principala de relatare este evocarea, exista un topos specific al spunerii, un loc privilegiat, ocrotitor în care naratorii istorisesc pe rând câte o întâmplare. Se respectă un ceremonial prealabil, accentul cade pe situațiile neobișnuite relatate și prea puțin pe personaje, din fiecare povestire se desprinde o morala, un talc, care dăcaracter epic spunerii

Alte întrebări interesante