Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Rezumatul la Stăpânul inelelor

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ellastyles
5

Răspuns:

Povestea incepe cu peste doua mii de ani inaintea intamplarilor din carte. Printul Intunecat Sauron creeaza un inel pentru a controla alte inele pe care le incredinteaza conducatorilor celorlalte rase, oameni, elfi si gnomi, in scopul de a-i subjuga. Este invins de o armata de oameni si elfi iar inelul intra in stapanirea regelui Isildur care il pierde insa in raul Anduin cand este ambuscat si omorat de orci. Inelul este gasit peste doua mii de ani de Deagol si il costa viata, deoarece inelul il vrajeste si corupe pe prietenul acestuia, Smeagol. Acesta este izgonit si se ascunde sub Muntele Incetosat unde, prin puterea inelului, isi prelungeste viata cu cateva sute de ani dar isi pierde in schimb treptat umanitatea, transformandu-se intr-o creatura diforma, obsedata de inel. Smeagol pierde la randul lui inelul care este gasit de data asta de  Bilbo Baggins, un hobbit, si dus in tinutul sau natal, Comitatul, asa cum se povesteste in cartea Hobbitul.

Fratia inelului incepe in Comitat unde Bilbo ii incredinteaza inelul lui Frodo, varul sau. Prietenul lor, Vrajitorul Gandalf, recunoaste insa pericolul pe care il reprezinta inelul si ii cere lui Frodo sa il duca cat mai departe de Comitat. Lui Frodo i se alatura in drumul sau hobbitii Sam, Merry si Pippin si mai apoi Aragorn, care se dovedeste a fi descendentul lui Isildur. In fuga lor incearca sa scape de infricosatorii Nazgul, trimisi de Sauron insusi sa recupereze inelul. Reusesc sa scape cu greu de urmaritori, nu dupa un conflict in care Frodo este ranit, dar pana la urma ajung in refugiul elfilor numit Rivendell. Capetenia orasului, Elrond, tine un consiliu in care dezvaluie importanta distrugerii inelului in forja din Mordor, tinutul lui Sauron, unde a fost creat si cere voluntari pentru a o duce la bun sfarsit. Frodo se ofera si este sustinut de prietenii de pana atunci, Sam, Merry, Pippin si Aragorn, carora li se alatura Gandalf, gnomul Gimli, elful Legolas si Boromir, mostenitorul tinutului Gondor. Fratia astfel formata isi incepe drumul dar este incetinita de vremea nefasta intoarsa impotriva lor de vrajitorul decazut Saruman, si el ravnind puterea inelului. Sunt obligati sa calatoreasca prin Minele Moriei unde se lupta cu orci si cu o creatura legendara numita Balrog de care scapa doar prin sacrificiul lui Gandalf, care se arunca cu demonul intr-o prapastie. Din Moria ajung in tinutul elfilor, Lothlorien, unde sunt primiti si ajutati de Doamna Galadriel si Domnul Celeborn. Mai departe continua pe cursul raului Anduin unde Frodo se hotareste sa se desparta de ceilalti pentru a-i proteja de influenta inelului, permitandu-i sa-l insoteasca numai bunului sau prieten Sam.

In Cele doua turnuri urmam povestea eroilor in doua planuri. In primul plan sunt redate aventurile lui Aragorn, Legolas si Gimli in incercarea de a-i elibera pe Merry si Pippin din ghearele orcilor lui Saruman. Boromir este ucis inca de la inceput dar, cu ajutorul lui Gandalf, readus miraculos la viata si al entilor, creaturi sub forma unor copaci umblatori, Saruman este invins si izgonit din fortareata sa, Isengrad. In al doilea plan ii urmarim pe Frodo si Sam pe drumul lor spre Muntele Osandei, unde inelul poate fi distrus. Ei reusesc sa-l captureze pe Gollum, care ii urmarea inca de la inceput, atras irezistibil de inel. Dupa multe peripetii primejdioase, cei doi realizeaza ca singura metoda de a ajunge la destinatie este sa aiba incredere in Gollum care stie un drum secret. Acesta ii tradeaza insa si ii duce la un paianjan urias care il paralizeaza pe Frodo inainte sa fie ucis de Sam. Sam crede ca prietenul sau este mort si decide sa continue singur drumul insa, dupa ce Frodo este rapit de orci si Sam intelege ca s-a inselat, se duce pe urmele lui pentru a-l elibera. Intre timp Sauron trimite o armata uriasa impotriva Gondorului.

Ultimul volum, Intoarcerea regelui, incepe cu asaltul lui Sauron asupra Gondorului, care nu are insa succes datorita vigilentei lui Gandalf, Aragorn si a celorlalti eroi. Dupa o prima mare batalie ei ataca poarta principala a Mordorului pentru a-l distrage pe Sauron de la misiunea lui Frodo. Acesta, dupa ce a fost eliberat de Sam, isi continua drumul spre inima Muntelui Osandei. Dupa un drum anevoios ajunge acolo doar pentru a se hotari sa pastreze inelul. Insa Gollum, care i-a urmarit indeaproape, reuseste sa puna mana pe inel muscandu-l cu tot cu degetul lui Frodo. In bucuria sa de a fi reunit cu inelul, Gollum se dezechilibreaza si cade in forja, distrugand inelul. O data cu distrugerea inelului armata lui Sauron isi pierde forta si este anihilata de Aragorn. Acesta se casatoreste cu fiica lui Elrod si mosteneste Gondorul. Saruman, scapat din captivitate, cucereste Comitatul insa este invins iar de hobbiti. In final, Frodo si Bilbo calatoresc spre Tinuturile Nemuririi unde se pot in sfarsit odihni.    


Utilizator anonim: Mulțumesc mult
Alte întrebări interesante