Istorie, întrebare adresată de alesiabrainas, 8 ani în urmă

Rezumatul lectiei "Romania si Primul Razboi Mondial"
Urgent, va rog! Dau coroana​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de niculescudorin567
1

Răspuns:

Izbucnirea Primului Război Mondial la 28 iulie 1914 a surprins Romania într-o situație contradictorie. Opinia publică era majoritar filofranceza și favorabila Antantei. La conducere era Carol I care era german și avea mai mare încredere în patria natală așa că în consecință a unor calcule politice pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația Țaristă semnase un tratat de alianță cu Germania, Austro-Ungaria și Italia aderând la Tripla Alianță (1883).

La 14/27 august 1916 Consiliul de Coroană de la Cotroceni a hotărît intrare în război a României de partea Antantei, alaturi de Franța, Marea Britanie și Rusia. In luarea acestei decizii are un rol important Regina Maria și I.C Bratineanu .

Războiul pentru români a început in noaptea de 14/15-27/28 august 1916 când trupele române au trecut granița in Transilvania.

Pe frontul de vest au continuat z situația devenind favorabilă Antantei astfel sfârșitul războiului a avut loc la 11 noiembrie 1918.

In consecinta sau înregistrat 120.000 de răniți și 300.000 de morți.


alesiabrainas: Multumesc!
Răspuns de Yeoxatz
2
România in Primul Război Mondial

I. Desfasurarea Operatiunilor militare

1. 1914-1916 - România si-a declarat neutralitatea in această perioada (21 iulie 1914 se ia această decizie in consiliul coroanei de la Sinaia).

2. 1916 - Campanie dezastruoasă
Intrăm in război la 15 august 1916 ,iar armata română trece peste Carpați pentru eliberarea Transilvaniei.
După câteva succese românesti, Puterile Centrale conduse de feldmareșalul Mackensen au organizat o puternica
contra ofensivă. Suntem înfrânți si 2/3 din teritoriul României a intrat sub ocupația Puterilor Centrale. Familia regala (regele Ferdinand I și regina Maria) se refugiază la lași , lar tezaurul țării este trimis la Moscova.

3. 1917 - Marile victorii:
Armata română se reface cu ajutorul misiunii militare franceze condusă de generalul Henri Berthelot. Luptăm împreună cu Rusia.Obținem marile victorii de la :Mărăști ,Mărășești și Oituz.
Frontul este dezorganizat din cauza revoluției bolșevice

4. 1918-Starsitul războiului
Rusia iese din război si semnează pace cu Puterile Centrale la Brest-Litovsk (martie 1918). România in dificultate încheie armistițiu si apoi iese din război prin pacea de la Buftea (mai 1918).
Pacea nu este semnată de regele Ferdinand. Reintrăm in război de partea Antantei, iar încheierea acestuia ne găsește de partea învingătorilor.

Succes!
Alte întrebări interesante