Limba română, întrebare adresată de borosjulia99, 8 ani în urmă

rezumatul Mara de ioan slavici capitolul unu!! vă rog frumos ajutați-mă ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionelaboico13
0
Acțiunea se desfășoară în perioada absolutismului austriac de după Revoluția de la 1848, în câteva localități românești de pe valea Mureșului , nordul Banatului , Radna (aflate în acea perioadă pe teritoriul Imperiului Austriac).
Mara a rămas văduva cu 2 copii . Mara era harnică și tânăra . Răposatul ei soț era mai degrabă Cărpaci decât cizmar , el ședea bucuros la birt decât acasă .
Marți dimineața Mara-și scoate coșurile pline in piața . Joi , ea trecuseră Mureșul , vineri noaptea după cântatul cocoșilor ea plecaseră la Arad ca lumea s-o prindă cu coșurile întinse in piața cea mare , unde lumea se aduna din 7 ținuturi . Mara niciodată nu ieșea cu “ gol in cale “ vindea ce putea și cumpara ce găsea , duce la Radna ceea ce nu găsește la Lipova ori la Arad și aduce de la Arad ceea ce nu găsește la Radna ori la Lipova . In biserica se afla o icoana făcătoare de minuni a Maicii Precista , care are in vedere pe cei bolnavi . Mara își lua copii și îi duse la biserica spunându-le : “ Închinați-va și voi sărăcuții mamei “ . După o zi plină , copii adorm repede , iar Mara stand singura își face socoteala . Scăzând dobânda din capete , ea pune la o parte banii pentru ziua de mâine , se duce la căpătâi și aduce cei trei ciorapi : unul pentru zilele de Bătrânețe și înmormântare , altul pentru Persida și ultimul pentru Trică .
Intr-o zi întâlni o preoteasa care - i zise Marei ca îi va lua copila la Mânăstire și numai pentru 60 de Florini pe an . Mara nu se putea hotărî . Se gândea intr-una dacă oare s-ar putea sa fie fata ei preoteasa iar feciorul staroste in breasla cojocarilor .
Alte întrebări interesante