Rezumatul poeziei Testament de Tudor Arghezi
Răspunsuri la întrebare
ÎȚI IEI CE VREI DIN "REZUMATUL" ACESTA: Poezia „Testament” deschide volumul lui Tudor Arghezi, intitulat „Cuvinte potrivite” și publicat în anul 1927. Arghezi a scris în perioada interbelică, fiind unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai modernismului românesc. „Testament” exprimă atitudinea scriitorului față de opera sa, precum și față de procesul creației artistice, astfel încât poezia de față devine o veritabilă artă poetică modernă.
Titlul poeziei a fost ales din perspectiva interpretării creației artistice ca moștenire spirituală pentru generațiile ce vor urma. Aceasta asigură construirea unei relații profunde, de tip spiritual, între generații, idee care înlocuiește concepția conform căreia între acestea nu există decât relații conflictuale. Legătura bazată pe moștenirea artistică rezistă probelor timpului, fiind sinceră, profundă și autentică.
Tema operei reprezintă o sinteză a concepției estetice argheziene. Scriitorul valorifică ideea legăturii indestructibile dintre poet și strămoșii săi, precum și pe aceea dintre poet și urmașii lui. Strămoșii sunt oameni simpli („robi cu saricile pline de osemintele vărsate-n mine”), față de care Arghezi se simte dator. Din acest sentiment izvorăște și dorința de a lăsa urmașilor săi o moștenire artistică. Scrisul devine pentru poet o veritabilă formă de revoltă împotriva greutăților prin care au trecut predecesorii săi.